W. Buffet ve Girişimcilik Kuralları

0
Warren Buffett kimdir? Çoğu yatırımcının yatırım spekülasyonlarından adını duyduğu, finans dünyasında adı geçtiğinde saygıyla anılan Warren Buffett hayatı  boyunca yaptığı başarılı yatırımlarla ünlü bir iş adamıdır. Aynı zamanda bu yatırımların getirdiği kar sayesinde her yıl dünyanın en zengin insanları listesinde de başa oynar. Finans dünyasının birçok gurusu Warren Buffet sözleri ve yatırım tavsiyelerinden ders çıkarmaya çalışır. Konuşmalarını ilgiyle takip eder. Sadece günümüzde değil aynı zamanda dünya tarihinde de en başarılı yatırımcılardan biri olarak görülür. Peki daha detaylı anlamak gerekirse Warren Buffet kimdir? Hayatı nasıl geçmiştir?

Warren Buffett Kimdir?

Tam adı Warren Edward Buffett. 1930 doğumlu. Forbes Dergisi’nin 2017’nin en zengin milyarderleri listesinde 75 milyar dolarlık serveti ile Bill Gates’in ardından 2. sırada. Yani dünyanın en zengin 2. kişisi. Daha öncesinde, 2008 yılında yapılan listede ise 1. sıraya yerleşmişti. Dünyanın en zengini olan Bill Gates ile de yakın arkadaş olduklarını ve sık sık briç oynadıklarını söyleyelim. Hatta Bill Gates ve eşinin sahip olduğu Bill ve Melinda Gates Vakfı’na 31 milyar dolarlık bağış yapmıştır. Bu bağış ABD tarihinde de yapılmış olan en yüksek miktarlı bağıştır. Sık sık yaptığı yatırımlarla verdiği yatırım tavsiyeleriyle adından söz ettiren Buffett, çocukluğunda da başarılı bir yatırımcıydı. Warren Bufett hayatı incelendiğinde yatırımcı olmak için doğmuş denilebilecek insanlardan biri.

Warren Buffett Hayatı

Buffett, 1930 yılında dünyaya ABD’de, Nebraska eyaletinin Omaha şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası borsa simsarı olan Howard Buffett’tir. Sanırım yatırımcılık, genlerinde olacak ki küçük yaşlardan itibaren yatırım işlerine giriştiğini görmekteyiz. 3 kardeşin ortancasıdır.
Henüz çocuk yaştayken yatırım ve iş dünyasına ilgi göstermeye başlamış. Yedi yaşındayken Omaha halk kütüphanesinden aldığı “One Thousand Ways to Make $1000” ( 1000 Dolar Kazanmanın 1000 Yolu) adındaki kitaptan etkilenmiş. Ardından bu yaşlarda ticarete atılmış. Dedesinin bakkal dükkanından aldığı cola şişelerinin tanesini 5 cent karla satmaya başlamış. Yine dedesinin bakkalından aldığı sakızları, gazete ve dergileri kapı kapı dolaşıp satarak para kazanmaya başlamış. Evinin yakınlarındaki golf sahasında dağılan golf toplarını geceleri toplayarak sabahları bu golf toplarını satıyormuş. Bir süre sonra mahallenin çocuklarını da görevlendirerek buldukları golf topu başına onlara komisyon ödemeye başlamış.

11 yaşına geldiğinde ise ilk hisse senedini almış. Kar ettiği anda bu hisse senetlerini satmaya başlamış. Bir süre sonra uzun süreli hisse senedi tutmanın daha karlı olacağını fark etmiş. 14 yaşına geldiğindeyse ilk vergi ödemesini gerçekleştirmiş.
1942 yılında babasının kongre üyeliğine seçilmesiyle beraber Washington’a taşındılar. 1947 yılında ise liseden mezun oldu. Lise döneminde yine çeşitli işlere yatırım yaparak para kazandı. 1945’te, liseden bir arkadaşı ile beraber 25 dolar karşılığında bir pinball makinesi alarak bir berber dükkanında oynatmaya başlamış. Sonrasında 3 farklı berber dükkanıyla daha anlaşarak pinball makineleri yerleştirmiş. 1 senenin sonunda ise bu işi makinelerle beraber bir savaş gazisine 1200 dolara satmayı başarmış.
15 yaşındayken Washington Post gazetesinin dağıtım işinden de aylık 175 dolardan fazla kazanmaya başlamış. Ardından babasının çiftliğine yatırım yapmaya başlamış ve ilk arazisini 14 yaşındayken 1200 dolar karşılığında almış.
1947’de liseden mezun olduktan sonra eğitime devam etmek istememiş. Ancak babasının ısrarları sonucu Pennsylvania Üniversitesi’ne bağlı  Wharton Business School’da 2 yıl eğitim görmüş. 1948’de babası kongre seçimlerini kaybedip kongre üyeliğine seçilemeyince memlekete dönüş yapmışlar. Bunun sonucunda Nebraska Lincoln Üniversitesine nakil olmuş ve burada da 3 sene eğitim aldıktan sonra mezun olmuş.
Mezuniyetin ardından Harvad Business School’a başvurmuş ancak yaşı tutmadığı gerekçesiyle reddedildikten sonra Columbia Üniversitesi’ne kayıt olmuş. Risk analisti Benjamin Graham’ın öğrencisi olarak 1951’de yüksek lisansını tamamlamış. Yatırımlarına ilişkin risk analizi becerisinin ilk adımlarını burada kazanmış olabilir.  Üniversiteyi bitirdiğinde 9800 dolar kadar serveti varmış. Şuan yaklaşık 99 bin dolar gibi bir meblağa tekabül edeceği söyleniyor.

Warren Buffett İş Hayatı

Warren Buffet’in parlak iş kariyerinin henüz çocuk yaşlarda başladığını söylemiştik. Çocukken dedesinin dükkanından aldığı meşrubatları satarak para kazanmaya başlamış. Bu sırada sokaklardaki içecek kapaklarını toplayıp markalarına bakıyormuş. Pazar araştırması yaparak en çok hangi içeceklerin tutulduğunu analiz ediyormuş.

1952 yılında bir sigorta şirketinin dikkatini çekerek şirketin başkan yardımcısı ile birkaç saatlik sigorta tartışmasına girişmiş. Sigorta sektörüne karşı olan merakı da ilk kez burada oluşmuş olabilir. Sonrasında Wall Street’te çalışmak istese de babası karşı çıkmış. Nebraska Üniversite’sinde yatırım üzerine bazı dersler vermiş. 1952’de Susan Thompson ile evlenmiş. Bir yıl sonra ise ilk çocuğu Susan Alice dünyaya geldi. 1954’te ise ikinci çocuğu dünyaya geliyor. İkinci Howard Graham Buffett’eçocuğuna çok sevdiği hocasının adını veriyor.

1954’te risk analisti olan hocası Benjamin Graham’dan kendi şirketinde çalışması için teklif aldı. Başlangıç maaşı ise yıllık 12 bin dolar imiş. Şuan için yaklaşık 107 bin dolarlık bir yıllık maaşa tekabül ettiği belirtiliyor. Hocası emekli olana kadar 2 yıl boyunca bu şirkette çalıştı. Buradaki çalışmanın sonlanmasıyla tekrar memlekete dönüş yapıyor. Bu sırada serveti 174 bin doların üzerindeymiş. Günümüz parasıyla yaklaşık 1,5 milyon dolara karşılık geliyor.
1957’da, ilk yatırım ortaklığı olan Buffett Associates Ltd. şirketini kurmuş. İlk evini de bu yıl aldı. Kelepir fiyata bulduğu 5 odalı bir evi 31,500 dolara aldı. Hala bu evde mütevazi bir yaşam sürdürmektedir. Bu süreçte 3 şirketle ortaklık yürütmeye başladı. Sonraları bu sayı giderek arttı. 1962 yılında Buffet Partership kuruldu. 1962’de şirketin 7 milyon doların üzerinde serveti vardı ve 1,025,000 doları Buffett’e aitti. İlk kez Warren Buffett milyonerler arasında anılmaya başlandı.
1970 yılında Warren Buffet, şirketin hissedarlarına yıllık mektuplar yazmaya başladı. Bu yıllık mektuplar hala devam etmektedir ve her biri ders niteliğindedir. Ardından gelen 10 yıllık süreç Warren Buffet için çok başarılı geçti. 1979 yılı başında Berkshire hisseleri 775 dolardan işlem görüyordu.  Yıl sonunda ise hisse başına 1310 dolara yükseldi. Berkshire şirketini satın aldığında 15 dolar olan hisseleri 1310 dolara kadara çıkmıştı. Berkshire hisselerine ve Warren Buffett’in zekasına yatırım yapan herkes iyi bir kazanç sağlamıştı. Sanırım bundan sonra insanlar Warren Buffett’e güvenerek yatırım yaptığı şirketlerin hissesine yönelmeye başladı. O yıl ulaştığı 620 milyon dolarlık serveti ile Forbes Dergisi’nin en zenginler listesine ilk kez girmeyi başardı.
1970’lerin başında çocukluğunun işi olan gazeteye aşkı tutuşacaktı. Çocukluğunda kapı kapı dolaşıp sattığı Washington Post’a bu sefer yatırım yapacak ve hisselerini alacaktı. Sonrasında Buffalo Evening News gazetesini satın aldı. Her iki gazete de kendisine önemli karlar getirdi. Ancak bunun yanı sıra kendisinin isminin duyulmasına da katkı sağladı. Devlet adamları ve önemli iş adamları ile tanışması için de bir ağ yaratmış oldu.
Bu başarıyla beraber Berkshire şirketi 1979’da ABC medya şirketinin hisselerini satın aldı. Aradan 6 yıl geçtikten sonra 1985’te 3,5 milyar dolara sattı. Yine 1985’te Bekshire sigorta şirketi olma yolunda dönüşüm geçirdi.
1988’e gelindiğinde Warren Buffett, bu sefer de bir başka çocukluk aşkı olan kola işine yatırım yapmaya başladı. Coca-Cola hisselerinin yüzde 7’sini aldı. Ancak bu yatırımdan çok büyük kar elde ettiği biliniyor. Cola ve fast food aynı zamanda en büyük eğlencelerinden biriydi. Günlük hayatında çokça kola içer ve fast food ürünleri tüketirdi. Çin’e yaptığı bir iş gezisinde ise yanında bir çanta dolusu indirimli McDonalds kuponu götürmüş. Onca zenginliğe rağmen israfı sevmeyen bir yapısı var.
2002 yılında 11 milyar dolar değerinde forward sözleşmesi satın alarak 2006 yılında bu sözleşmelerden 2 milyar dolarlık kar sağladı. 2006 yılında 42 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci kişisi olarak gösteriliyordu. Bu servetini 62 milyar dolara yükselterek 2008’de dünyanın en zengin kişisi oldu. 2017’de de Forbes Dergisi tarafından dünyanın en zengin ikinci kişisi olarak gösterilmektedir.
Warren Buffett Özel Hayatı
Warren Buffett  1952’de Susan Thompson ile evlendi. Ardından bu evlilikten 3 çocuğu oldu. İlk çocuğu Susan annesinin ismini alırken ikinci çocuğu Howard Graham çok sevdiği üniversite hocasının ismini aldı. Üçüncü çocuklarına ise Peter ismini verdiler. Eşi Susan Thompson ile arasının çok iyi olduğu biliniyordu. Hatta öyle ki bir süre sonra, 1970’de, yakın arkadaşları Astrid Menks de Buffet çifti ile beraber yaşamaya başladı.
Bu süreçte noel gibi önemli günlerde ailecek yollanan tebrik kartların da üçünün de imzası yer alıyormuş. Bu şekilde 7 yıl boyunca üçü beraber yaşamaya devam etmişler. Ancak 1977 yılında Susan ve Warren Buffett ayrı yaşamaya karar vermişler. Bu süreçte boşanmamalarına rağmen eşi Susan’ın 2004 yılında vefatına kadar ayrı yaşamışlar. 1977’den itibaren Warren Bufett ise eşi Susan’ın tanıştırdığı Astrid Menks ile yaşamaya devam etmiş. Eşi Susan’ın vefatının ardından, 2006’da Warren Buffett Astrid Menks evliliği ile bu beraberlik resmiyete dönmüş.

2006’da oğlu Peter’ın evlatlık kızı Nicole Buffett’i, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki zengin ve ortalama vatandaş arasındaki artan ekonomik eşitsizlikle ilgili Jamie Johnson’ın “One Percent” belgeseline katıldıktan sonra torunluktan reddetti. İlk eşi Susan, torunları Nicole için “sevilen torun” demesine rağmen, Warren Buffet torunu Nicole’a yazdığı mektupta “Ne duygusal olarak ne de yasal olarak seni bir torun olarak kabul etmedim, ailemin geri kalanı da seni bir yeğen ya da kuzen olarak kabul etmedi.” ifadesini kullandı.
1989’da iş programının yoğunluğu nedeniyle çevresinin de ısrarıyla Berkshire şirketi adına aldığı özel jetine “Savunulamaz” adını vermiştir. Çünkü kendisi için böyle bir israfın savunulabilecek bir tarafı yoktur.
Aynı zamanda sıkı bir briç sevdalısı olan Buffett, dostu Bill Gates ile haftada 12 saat briç oynamaktadır. Presbiteryen (Protestanlığın bir kolu) olarak yetiştirilmesine rağmen kendisini agnostik (tanrının varlığının ya da yokluğunun bilinemez olduğunu savunan dinsiz görüş) olarak tanımlamaktadır. 2006’tadaki bir röportaja göre cep telefonu kullanmamaktadır, masasında bilgisayarı yoktur ve eski bir Cadillac aracı şoförsüz olarak kullanmaktadır.
Bir şirketi satın alırken iki yatırım bankası tutarak birinden “neden bu şirkete yatırım yapılmalı?”, diğerinden “neden bu şirkete yatırım yapılmamalı” konulu rapor istemekteymiş. Kendisini ikna eden tarafa da yüklü bir miktarda prim vermekte. Bu yüzden her iki taraf da en doğru noktaları tespit ederek kendisini ikna etmeye çalışıyormuş. Aynı zamanda şirketlerin mali bilançolarını okuyarak yatırım yaptığını sık sık belirtmekte.

Girişimcilik adına W. Buffet'ın Altın Kuralları




  • Hiç bir zaman para keybetme.
  • Başkaları aç gözlü olduğunda kork. Başkaları korktuğu zaman açgözlü ol.
  • Orta karar bir firmayı harika bir fiyata almaktansa harika bir firmayı orta karar bir fiyata almak çok daha iyidir.
  • Çorap hissesi dahi olsa kaliteli malı düşünce almayı severim.
  • Ün kazanmak bir ömür sürer, onu yerle bir etmek ise 5 dakika.
  • Krizde nakitle cesaret birleşirse buna paha biçilemez.
  • Anlayamadığınız bir işe hiç bir zaman yatırım yapmayın.
  • Bir şeye 10 yıl boyunca sahip olmaktan mutlu değilseniz 10 dakika bile elinizde tutmayın.

Kaynak: www.yurtdisiforex.co

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top