Marka Değeri

0

Fikirler hep sorunlarla karşılaştığımızda canlanır, beynimizde fırtınalar koparır ansızın, işte öngörümce tarihi uzak olmayan ve çok yakın bir zamanda innovasyonunun gerçekleştirileceğine inandığım bir iş modeli.

Bir marka nasıl doğar? Cevap çok basit aslında firmalar müşterilerinin sorunlarını en kısa zamanda çözebildikleri sürece marka değeri kazanırlar ve kıymetli şirketler arasına girebilirler.

Burada daha önce tasarım aşamasından çıkamayıp modellenememiş bir girişimcilik öyküsünden bahsedeceğim. Marka ürün yaratan bir şirket müşteri pörtföyünde kullanımda bulunan ürünün arızasından ve işlevsizliğinden sadece müşterilerin geri dönüşleriyle(feedback, callcenter kanalıyla), ya da genel anket taramalarıyla(internet ve birebir anketler) haberdar olup sorunu birebir çözerek markalarını büyütmektedirler. Bu sistemde kullanışlı bir arayüzü olan web sitesi, müşteriyle birebir telefonda ilgilenen bir call center görevlisi, güler yüzlü bir gizli müşteri, ya da nitelikli anketler sayesinde  sorunun kaynağına ulaşıp çözümler üretmektedirler. Yapılan bir araştırmada müşteri odaklı sorunları en kısa zamanda çözümleyen şirketler en değerli şirketler arasında yer almaktadırlar. Bu sorunların çözümünde yer alan personel nitelikli ve donanımlı olmadığı sürece şirketler sorunun kaynağına yani müşterinin memnunıyetine ulaşamadıkları için asla büyüyememektedir. Ticarette altın kural iyi mal satmaktır. 2. altın kural ise yıllar sonra sattığın iyi mal arıza verdiğinde derhal o arızayı gidermektir. burda kritik soru şudur?
Marka olmuş ürünlerin sorunlarını insan odaklı problem çözüm yöntemleriyle çözmek her zaman risk taşımaktadır, çünkü bu riskle kaybedilen her bir müşteri marka değerini düşürür ve sıfıra iter, bu riski sıfıra indirmek için gerekli olan model nedir?




İşte anlatacağım modelleme bu sorunun cevabı niteliğindedir. Bunu küçük bir örnekle açıklamak istiyorum.

X marka laptop kullanıcısı çok önemli bir proje üzerinde çalışmaktadır, zaman bu proje geliştiricisi için çok önemlidir, öyleki bu projeyi gece 12'ye kadar bitirip teslim edecek bunun sonucunda şirkette terfi alma yolu açılacaktır. Ama olmadık bir şey olur, bilgisayarın kullanmış olduğu işletim sistemi aniden göçer, saat 22.25 civarıdır ve projeyi yetiştirmek için 1 saat 35 dakikası olan proje geliştirici hemen telefona sarılır ve yetkili firmayı aramaya çalıştığında telefon hattının da kesik olduğunu farkeder, home ofis çalışan bu proje geliştiricisi tam anlamıyla çaresiz kalmıştır...

Eğer bahsettiğim modelleme hayata geçirilmiş olsaydı bu proje geliştirici bu işi saat 00.00 olmadan teslim edebilir miydi? İşte aranan cevap budur. Evet bu mümkün. Ama nasıl?

Buna Kısa Devre Çözüm Matrisi diyorum (KDÇM), bu yazılım 2 ana programdan oluşur, 1.si kısa devre programı,bu program bilgisayar açıkken program olarak sistem üzerinde çalışır, bilgisayarı yavaşlatmaz tek bir görevi vardır, o da yaşanan problemi yaşandığı anda arıza kodlarıyla beraber ana server üzerinde çalışan yapay zeka sahibi ana programa internet aracılığıyla iletmek,  2.si ise bahsi geçen ve ana server üzerinde yapay zekayla çalışan ana çözüm programı.



Yukarıdaki örnekte sorunla karşılaşan proje yöneticisi bu sistemin aktif olduğu bir marka ile çalışıyorsa mutlaka elindeki işi saat 00.00 olmadan bitirip teslim edecek ve istediği terfiyi alacaktır, çünkü bilgisayarın işlemcisi çöktüğünde Kısa Devre Çözüm Matris 1 Programı hatayı kodlarıyla internet üzerinden konum ve müşteri bilgileri ile Kısa Devre Çözüm Matris 2 Programına iletir, 2 nolu program çok kısa bir süre içinde internet üzerinden otomatik olarak müşterinin bilgisayarına 1 nolu program aracılıgı ile bağlanır, ve sistemi onararak kullanıcının sunumuna açar.

 X marka ürünü kullanan proje üreticisinın yaşadığı problem sanal tabanlı olarak her türlü olumsuzluğa rağmen çözülmüştür ve bu yönetici konumda olan kişi ilerde bu marka ile ilgili olarak çok iyi bir anı taşıyacağı için ve bunu her ortamda anlatacağı için X marka ürün her zaman marka değerini koruyacaktır.

 En iyi reklam çözüm üretilen reklamdır.

Örnekler ürün çeşitliliğine göre artırılabilir, örneğin X marka otomobili kullanan sürücü yolda kaza yaptığında GPS ve 4.5G teknolojisine sahip araç bu yazılım programıyla kazayı ve kaza nedenini ana merkeze bildirir, ana merkezdeki program kazanın şiddetini ve arabanın kaza sonrası durumunu içinde bulunan kişinin sağlık durumunu analiz edip en yakın kamu servislerini kaza anından 5 saniye sonra yönlendirebilir. Sigorta şirketleri bu yazılımı kullanarak yıllık 250 milyar dolara kadar kazanç sağlayabilirler, X marka arabası üreten firma kazanın donanımsal bir nedenle gerecekleşmiş olmasını kaza anında öğrenerek üretim bandında ilgili donanıma müdahale ederek binlerce parça arabayı hatalı üretim ve geri çağırmadan kurtararak milyonlarca dolar gelir sağlamış aynı zamanda marka değerini artırmıştır.

X marka cep telefonu donanımsal ya da yazılımsal bir hata ile karşılaştığında da yukarıdaki programlar üretim bandındaki telefonların kaderini değiştirecektir.

X telefon operatörü sunucusunun sahibi firma baz istasyonunda oluşabilecek her hangi bir arızayı bu program sayesinde anında öğrenecek ve buraya derhal ekip sevk ederek yaşanacak kargaşayı önleyecektir.

örnekler fazlasıyla çoğaltılabilir.



Buradaki asıl amaç bu yazılım sayesinde ilk etapta insan odaklı çözümler üretmek 2. etapta modellemede anlattığımız 0 risk temalı yapay zeka odaklı çözümler üreterek marka değerini korumak ve yükseltmektir.

Unutmayalım, inovasyon fikirde doğar.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top