Kuşadası Güvercin Ada Ziyaretim

0

GÜVERCİNADA - KUŞADASI



Kuşadası ülkemizin ve Aydın’ın en çok bilinen ve ziyaret edilen turistik ilçesidir.Özellikle yaz mevsiminde nüfusunu birkaç kat artıran ilçe tatilcilerin gözde yerlerindendir. Kuşadası çoğunlukla denizi için tercih edilse de ilçede gezmek isteyenler için de önemli mekanlar mevcuttur.Tabii ki bunların başında Güvercinada ve üzerindeki kale gelmektedir.


Güvercinada, Kuşadası İlçesi, Hacıfeyzullah Mahallesinde bulunmaktadır. Bir zamanlar ada olan ve ancak sandallarla ulaşılabilen Güvercinada günümüzde dalgakıran görevi de gören beton bir yolla karaya bağlanmıştır.

Güvercinada Kalesi, Kuşadası Körfezinin ağzında limanı koruyan bir konumda yapılmıştır. Güvercinada üzerinde, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan bir iç kale ve İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar yer almaktadır.

Konumu ve tarihiyle yerli yabancı turistlerin yoğun ilgisine uğrayan kalenin yapılış amacı, Mora İsyanı sırasında adalardan ve denizden gelebilecek saldırıları önleyebilmekti. Surlar adayı çepeçevre saracak şekilde yaklaşık 3 m yüksekliğinde inşa edilmiştir. Kalenin yapımında kullanılan taşlar Yılancıburnundan getirilmiştir. Surların güneyinde doğu yönüne cepheli merdivenlerle çıkılan yuvarlak kemerli ve iki kule ile korunan kale giriş kapısı yer almaktadır. Kuzey kule beşgen, güney kule ise silindirik biçimdedir. Kapı üstündeki kitabe boşluğu daha önce burada bir kitabenin olduğunu göstermektedir.

Yakın zamana kadar çok sayıda cafe,çay bahçesi ve restaurantlara ev sahipliği yapan kale günümüzde bunlardan temizlenmiş sadece ziyaretçilerin gezisine ve çeşitli etkinlikelere ev sahipliği yapacak şekilde düzenlenmiştir.

Ege Denizi ve Kuşadası manzarasının mükemmelliğine ereceğiniz kalede hoş birkaç saat geçirebileceksiniz. Ayrıca Barbaros Hayretttin tarafından yaptırılan iç kale de bugün müze olarak hizmet vermekte. Mekandaki en ilgi çekici sergi de 1998 yılı Şubat ayında Dilek Yarımadası kıyılarına vuran balinaya ait iskelettir. Yapılan incelemelerde kıyıya vuran balina cesedinin, ülkemiz kıyılarında çok nadir görülen Fin Balinası olduğu anlaşılmış ve koruma altına alınmıştır. Bozulması önlenen ve 2 ay önce öldüğü sanılan iskelet 2000 yılından itibaren ülkemizde bir ilk olarak Kuşadası'nda sergilenmeye başlamıştır.

Ulaşım;
Aydın otoyolu üzerinden Torbalı-Selçuk istikametin de yaklaşık 1.5 saatte Kuşadası’na varma imkanınız var. Kuşadası’na geldikten sonra şehir içi dolmuşlar sizi rahatlıkla istediğiniz yere ulaştırır. Araçla buraya ulaşmak istiyorsanız, Kuşadası merkezden Kenan Arıkan sokak üzerinden devam etmeniz gerekir. Bu yolda ilerledikten sonra Atatürk bulvarına doğru ilerleyin. Bulvardan sonra sağa dönerek ilerleyin ve tekrar Güvercinada istikametinde sağa dönün. Yaklaşık 5 dakika sonra karşınıza Güvercinda kalesi çıkacaktır.





















Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top