Tasarım Odaklı Düşünme Aşamaları Nelerdir?

0

TASARIM ODAKLI DÜŞÜNME AŞAMALARI NELERDİR?

Tasarım odaklı düşünme karmaşık problemlere çözüm getirmede kullanılan bir yöntem şeklinde yorumlanabilir. Şirketinizde karşılaştığınız zorluklara karşı sağlıklı çözüm üretebilmek için, farklı birimlerden oluşan uzman bir ekip oluşturmanız gerekiyor. Tasarım düşüncesi tam bu tür bir ekip çalışmasını teşvik eder. Bu süreç tasarımcıların çalışmalarına dayanır ve anlayış, gözlem, beyin fırtınası, iyileştirme, yürütme ve özünde öğrenmenin bir kombinasyonunu temsil eder. Bir başka deyimle tasarım odaklı düşünme karmaşık zorluklara yeni çözümler getirmek için yaratıcı düşünme şekli oolarak ifade edilebilir.


“Tasarım odaklı düşünen şirketler; en güçlü rekabet avantajı sağlayan bileşim olan inovasyon ve verimliliğin her ikisinde de ilerleme sağlamak üzere işlerini sürekli şekilde yeniden tasarlamak zorundadır.” – Design of Business yazarı Roger Martin

Tasarım odaklı düşünme aşamalarını 6 başlıkta ifade edebiliriz. Gelin şimdi bu aşamalara bir göz atalım.
EMPATİ
: İnsan odaklı düşünmek anlamına gelir. İlk önce 
sorunu anlamak ve uygun bir soru oluşturmaktır. Bu, projenin zorluklarını ve hedeflerini tanımlar. Sonrasında yoğun araştırma ve saha gözlemi izler. Proje için önemli bilgiler sağlar ve çerçeve koşullarını tanımlar.
TANIMLAMA:
Empati adımında toplanan bilgileri bir araya getirilir. Süreç esnasında çıkabilecek problemleri çözebilmek için fikirler ortaya konur. Sonuç olarak ihtiyaçları iyi tanımlanmış olması gerekir.
FİKİR ÜRETMEK : Bu aşamada çok sayıda fikir ve çözüm üretmek önemlidir. Bu çalışmayı 'Brainstorming' tekniği ile gerçekleştirebilirsiniz! Bunun dışında problem alanını genişleterek olayların dışından bakmak önerilir. Bu şekilde sorunu incelemek ve çözüm yolu bulmak için alternatif yollar aramaya başlanır.
MODELLEME: Uzun gelişim döngüleri yerine, fikirleri test etmek ve göstermek için düşük maliyetli prototiplerin üretimine başlanır. Böylece yaklaşımlar hedef kitle ile daha erken geliştirilebilir ve üzerinde test edilebilir.
TEST ETME: Bu aşamada belirlenen en iyi çözümler test edilir. Sonuçlar kullanım koşullarına ve kullanıcıya görüşülür. Fikirler değerlendirildikten sonra yeni bir modelleme yapılır veya mevcut olanı daha da iyileştirilebilir.
UYGULAMA: Çalışılan modellemde istekleri yerine getiriyor, uygulamaya geçirilir veya tekrar tasarım odaklı düşünme döngüsü uygulanır.
Tasarım Düşüncesi, birçok alanda uygulanabilinir! Açık, yaratıcı ama aynı zamanda sistematik bir yaklaşımla Tasarım Düşüncesi, farklı sorular ve problem alanları için yapılandırılmış bir prosedür modeli sunar. Bunlar, yeni pazarlama alanlarının keşfedilmesi, yeni ürün tasarımında, yeni hizmetlerin geliştirilmesi ve benzeri alanlarda kullanılır. Dijitalleştirme sürecinde, tasarım düşüncesi, dijital ürünler, hizmetler ve iş modelleri geliştirmek için uygun bir yöntem sunar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top