Hayat Konfor Alanınızın Bittiği Yerde Başlar
Konfor alanı, insanın neredeyse tamamen alışkanlıklarından oluşan risk almadığı, düzenin dışına çıkmadığı, kendini güvende hissettiği, günlük rutinlerinden oluşan yaşam alanıdır. Günümüzde insanların hemen hemen tamamına yakını konfor alanında hayatını devam ettirmekte, bunu bir yaşam felsefesi haline getirmişlerdir. Sabah 9 akşam 5 rutininde çalışan birisi, ya da evden günlerce dışarı çıkmadan hayatını sürdüren bir kişi, ya da aklındaki fikri hayata geçirmek için saatlerce günlerce düşünüp bunu hayata geçirmek için adım atmayan kişi konfor alanı içinde yaşayan bir kaç kişiden biridir. Peki konfor alanının dışına çıkmak neden önemlidir, daha doğrusu neden risk alalım?
# “Tüm ilerlemeler, konfor alanının dışında gerçekleşir.” Michael John Bobak
Sanatçının bu sözle vurgulamak istediği kavram konfor alanında yaşamını sürdüren herhangi birinin günlük rutin davranışlarının dışına çıkmaması nedeniyle hem karşılaşacağı olaylar hem de tanışacağı insanların sınırlı sayıda olması bunun da insan hayatına yeni payeler getiremeyeceği dolayısıyla öğrenme sürecinin kısır bir döngü içinde kalarak kalıplaşacağı gerçekliğidir.
İlerleme ve daha iyiye götürme konusunda aklıma Steve Jobs'un Stanfort Üniversitesi Mezunlarına yaptığı konuşmada söyledikleri geliyor hemen. Bu konuşmada Jobs, Apple Şirketinin kuruluşu öncesi üniversiteyi bırakıp kaligrafi dersi almaya karar verdiği ve sonrasında neler olduğunu anlatıyor.
Hikayeden de anlayacağınız üzere, hayat boyu konfor alanında kalarak bir şeylerin değişmesini beklemek kadar aptalca bir şey yoktur, eğer bir şeylerin değişmesini istiyorsak ve değiştiren tarafta olmayı seçiyorsak tek yapmamız gereken o güvenli limandan ayrılmak ve kendinizi ve yelkeninizi rüzgara bırakmak ve rüzgarın bizleri götürebildiği yere kadar gidebilmek, emin olun bu size ve hayatınıza çok şey katacaktır.
# "Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret edemedikçe, insan yeni okyanuslar keşfedemez." Andre Gide
Çok önceleri izlediğin bir başka videoda TedX'de konuşan Emre Başkan'nın sözleri tüm gerçekliği gözler önüne sermekte, özellikle konuşmanın başında söylediği Şems Tebrizi'nin "Her insan ölecek yaşta, geç kalmayasın" vecizesi insanı derinden düşüncelere sevk ediyor. Ben bu vecizeyi; "Ya bugün hayatının son günüyse, ne yapardın?" şekline büründürüp her sabah aynı heyecan ve aynı mutlulukla güne merhaba demeyi seçiyorum, bu gerçekten hayatıma büyük bir motivasyon katıyor. Emre Başkan konuşmasında bir hayalinin peşine nasıl sürüklendiği ve bu macerada başına neler geldiğini anlatıyor.
Konuşmanın sonunda bahsi geçtiği gibi, keşkelerin bedelinin ağır olduğu bu hayatta 3 maddelik formülün kıymetini özümseyin, "#Kendini bil #Konfor alanını terket #Çakıl taşı gibi ol"
# "Her zaman yaptığnızı yapmaya devam ederseniz, her zaman aldığınızı almaya devam edersiniz." Mary Kay Ash
Bundan tam 11 yıl önce, global krizin dünyayı kasıp kavurduğu zamanlarda, ben de çoğu çalışan gibi işimden ayrılmak durumunda kalmıştım, herkesin yaptığı gibi hemen iş aramaya koyuldum, onlarca işe başvurdum, birçok iş yerine CV'mi bıraktım, ancak sadece iki yerden görüşmeye çağrılmıştım, her iki iş görüşmem de olumsuz sonuçlanmıştı. İlkinde beni mülakata alan kişi daha önce çalıştığım yerde ne kadar maaş aldığımı sormuş, 4000 $ aldığımı söylediğimde daha ne kadar bir maaş istediğimi sormadan o kadar maaşı ben burada alamıyorum deyip mülakatı bitirmişti. Diğer görüşmemde ise işverenin benden meslek disiplini dışında diğer disiplinlere giren işleri yapmamı talep ettiğinde ben görüşmeyi bitirmiştim. Olumsuz sonuçlanan her iki görüşmemden şu dersleri çıkarmıştım. Birinci görüşmemde anladım ki insanlar çalıştıkları yerlerde kendilerinden daha fazla maaş alan insanları istemezler, ikincisinde ise işveren sana bir ücret ödüyorsa seni istediği işlerde çalıştırma hakkını kendinde görüyordur, yani seni satın aldığını düşünüyordur.
Diğer başvurularımdan da sonuç alamadığımı gördüğümde hayatın o katı kuralları arasında bir gerçeklikle yüzleştim, aynı şeyleri yapmaya devam edersem yani iş aramaya devam edersem bulacağım iş de beni mutlu etmeyebilir ve filmin sonunda yine kendimi kapının önünde bulabilirim. İşte o gün bir şeyleri değiştirmek için adım atmak ve konfor alanımdan çıkmam gerektiğini anlayarak kendi kurallarımın geçerli olacağı bir iş modelini benimseyip kendi işimi kurmaya karar verdim.
# "Başarısızlık daha akıllıca bir şekilde yeniden başlamanız için bir fırsattır." Henry Ford
Neyi nasıl yapacağımı bilmiyordum, nereden başlayacağımı da, biraz da korkuyordum herşeyi elime yüzüme bulaştırmaktan, çevrem bunu başaramayacağımı, bu işi batıracağımı söyledi defalarca. Ben inanmıştım, sonucu her ne olursa olsun bunu yapabileceğime inancım sonsuzdu. Çünkü biliyordum; "Eğer insanlar hedeflerinize gülmüyorsa hedefiniz çok küçük demektir." Yıllar sonra o günleri tebessümle anıyorum şu an, eğer o gün konfor alanımdan çıkmamış olsaydım, hayallerimin peşinden koşmamış olsaydım, bugün bu kriz zamanında kapı önüne koyulmuş ve yine iş başvuruları yapmaya devam ediyor olacaktım.
# "Konfor alanı çok güzel bir yerdir ama orada hiçbir şey yetişmez"
"Aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek deliliktir." demiş Aşbert Einstein, hayatımız boyunca plan yaparız, konfor alanımızda kalıp her şeyden şikayet ederiz, aynı şeyleri yaparak bir şeylerin değişeceğini bekleriz. Hayat çok acımzasızdır bir o kadar da cömerttir, eğer şansımız yaver giderse çok küçük bir olasılıkla emek vermeden, başarısız olmadan, yenilmeden, hayal kırıklığı yaşamadan, acı çekmeden de hayallerimize kavuşabiliriz ama o kadar şanslı mıyız?
# Eğer zamanının geldiğini düşünüyorsanız konfor alanınızdan çıkmanın 5 etkili yolunu deneyebilirsiniz.
#Birşeylerin değişeceğine inan.
#Değişimi kabul et.
#Hayatında önemli bir değişim için adım at.
#Düşünce yapını ve hayata bakış açını değiştir.
#Günlük rutinlerin dışına çık.
Şems Tebrizi'nin de dediği gibi;
Şahane bir yazı 😊
YanıtlaSilTeşekkürler.
YanıtlaSil