Sun Tzu, Savaş Sanatı Bölüm II, Savaşın Maliyeti - Girişimciler İçin Altın Öğütler

0
sun tzu savas sanati

   Savaş Sanatı'nın İkinci Bölümü : Savaşın Ülke ve halk üzerine      etkilerine ayrılmıştır. 

  "Savaş esnasında en önemli silah sürat ve etkinliktir."



  SUN TZU DER Kİ;


1-Savaş alanında bulunan bin adet hafif zırhlı, bir o kadar ağır zırhlı savaş arabasının yanı sıra yüz bin zırhlı savaşçı, bu savaşçıların kilometrelerce ötedeki savaş alanına  taşınmalarını sağlayacak malzeme, cephede ve cephe gerisindeki harcamalar, savaş alanında bulunacak konukların ağırlanması gibi ufak tefek gereksinimleri, zırhlara, savaş arabalarına ödenecek tüm maliyeti alt alta getirip toplayacak olursanız günde en az bin külçe gümüş gerekeceğini görürsünüz. Yüz bin savaşçılık bir ordu bundan aşağı donatılamaz.

2-Savaş başladığında, zafer gecikecek olursa, savaşçılarınızın silahları körleşmeye, savaşma şevkleri kırılmaya başlar. Özellikle bir ana hedefi kuşattığınızda, gücünüzün hızla azalmaya başladığını görürsünüz. 

3-Hele bir de, ülkenizin sefer imkanları kısıtlı ise, devletin zaferle sağlayabileceği olanaklar çekilen sıkıntıya değmeyecektir. 


# LI QUAN : Önce planını yap, sonra malzemeni hazırla. Savaşın maliyeti ile ilgili bölümün planlama bölümünün hemen ardına yerleştirilmiş olmasının nedeni budur.


# JIA LIN : Savaş alanında galip gelseniz bile savaşın uzaması durumunda elinize geçenlerden kazançlı çıkamazsınız. Askeri harekatlarda hedef topyekün zaferdir. Gücünüzü yitirir, silahlarınızı körleştiriseniz kayıplarınız artacak, askerleriniz yorulacak, ordunuz tükenecektir.


#LI QUAN : Eski bir deyişle de anlatıldığı üzere " Savaş ateşe benzer; kontrol dışında kalması halinde kendisini yakar."


#JIA LIN: Bir askeri operasyon çok uzun süre bir sonuca ulaşamayacak olursa düşmanlarınız belirli fikirlere ulaşabilir.


#DU YOU : Silahlar uğursuzluk araçlarıdır. Onları uzun süre kullanmak bela getirir. Savaşmaktan zevk alarak güçlerinin tüketenlerin kaderi kaybetmektir.


#Ne kadar kapsamlı bir işe yatırım yaparsanız harcamalarınız da o denli fazla olur dolayısıyla iş sektörüne yatırım yaparken niş bir ürünün satışı veya niş bir hizmetin verilmesine yönelmek  girişiminizde elinizi kuvvetlendirecektir. Niş bir ürüne ya da hizmete yöneldiğinizde başlangıçta harcayacağınız emek ve para geniş iş alanına harcayacağınız enerjiye göre daha makuldür. Öncelikle niş ürüne ve hizmete yönelik planlamanızı yapın, ardından da kısa orta ve uzun vade hedeflerinizi belirleyin. Çalışanlarınızla aynı hedefe odaklanıp hedefi başarmanın yollarını açın, eğer hedeflerinizden ayrılırsanız bu çalışanlarınızın motivasyonunu etkileyeceği gibi iş veriminizi de düşürecektir. İlk işiniz ilk belirlediğiniz hedefi başarmak olsun bu başarı geldiğinde motivasyonunuz artacak önünüzdeki diğer hedeflere ulaşmak için de azminiz tazelenecektir. Unutmayın başlangıçta bütçeniz kısıtlıdır ve bu kısıtlı bütçenizi en iyi şekilde değerlendirmekte ustalaşmalısınız.


niş


4-Silahlarınız yetersiz kalıp, şevkiniz kırılıp, gücünüz tükenip, hazineniz eridiğinde daha önce yanınızda bulunan diğer komutanların sizin yaptığınız aşırılıklardan yararlanmaya çalışmak için harekete geçtiklerini göreceksiniz. Bu durumda, ne kadar akıllı olursa olsun hiç bir kimse böyle bir durumun yaratacağı sonuçları engelleyemez. 

# LI QUAN : Büyük ölçekli askeri harekatlar büyük masraf doğurur, ülkenizi sadece savaş alanında değil evinizde de yoksul bırakır. Bu nedenle akıllı bir hükümet asla ordusunu savaş alanında uzun süre bırakmaz.


# Yeni kurulan şirketinize ait kısıtlı bütçeniz erimeye başladığında, ödemeler dengesini kaybettiğinizde, çalışanlarınızın  istek ve azimleri de düşecek, kısa vade için belirlediğiniz hedeflerinizi tutturamadığınızda girişiminizin geleceği tehlikeye girecektir. Unutmayın sizi ayakta tutan önce müşterileriniz sonra çalışanlarınızdır.


mutlu calisanlar

5-Bu nedenle, savaşta acelecilik aptallıkla eş anlamlı olmasına rağmen, akıl ile zaman yitirmenin de yan yana gelebileceğini kimse söyleyemez.


6-Uzatmalı savaştan kazançla çıkmış bir ülke görülmemiştir. 


#ÇAO ÇAO: Bazıları beceriksiz bile olsalar süratleri sayesinde kazanırlar.


#DU MU: Bazıları her ne kadar beceriksiz de olsalar süratli olmanın avantajı ile kazanırlar. Bunun nedeni güçleri yıpratılmış, ellerindeki kaynakları tüketilmiş olmalarındandır.


# CHEN HAO : Eski savaşçıların söylediği gibi gök gürültüsü gibi daha kulaklarını örtemeden gürlemeli, yıldırım gibi gözlerini kırpmadan çakmalısın.


# Verdiğiniz hizmet ne olursa olsun ilk önceliğiniz müşterinizin taleplerini en hızlı şekilde karşılamak olmalıdır, her hangi bir aksama oluştuğunda bunun geri dönülemez sonuçları olacaktır. 


zaman

7-Savaşı kazançla kapatmanın yolunu bulacak kişi savaşın vereceği zararları en iyi bilen kişidir. 


#LI QUAN: Avantajlar ve dezavantajlar birbirine bağlıdır. Önce dezavantajları inceleyin, o zaman avantajları daha kolay anlarsınız.


#JIA LİN : Komutanlar aşırı gururlu, askerler tembel ise açgözlülük onlara olayların bir noktada dönebileceği gerçeğini unutturur. Bu en büyük dezavantajdır.


#DO YOU: Askerlerinizi düşman üzerine harekete geçirmenin planlarını yaparken, ilk düşündüğünüz husus karşılaşacağınız tehlikenin sonuçlarını ve yok olma olasılıklarını göz önüne almak olmamışsa bu seferden herhangi bir kazançla çıkmanız düşünülemez.


# Verilecek hizmet için fiyat teklifleri hazırlarken müşterilerinize bu işin maliyetini anlatan bir buroşür hazırlanmalı, hizmeti alacak kişi bu konuda ikna edilmelidir, müşteri sizden hizmeti satın alırken aldığı hizmet sonrasında karşılaşabileceği olumsuzlukların hızlı bir şekilde çözülebileceğini bilmeli, sizden hizmet aldığında avantajlı olacağına ikna olmalıdır.


musteri memnuniyeti

8-Deneyimli, akıllı komutan mevcut olanaklarına göre planlamasını yapar. Savaşa girince takviye gelmesine umut bağlamaz. 

#ÇAO ÇAO : Bu sözlerin anlamı göreve getirdiğiniz birlikleri kullanarak zafere ulaşmasını bilmeniz gerektiğidir. İkinci kez ülkeye dönerek yeni birlikler kurmaya çalışmak hatadır.İlk anda kendi yiyecek kaynaklarınızı kullanırken daha sonraki aşamalarda düşman kaynaklarını kullanmanın yolunu bulmalısınız. Ordularınız ülkeye döndüğünde ise onları daha fazla bedelsiz yiyecekle karşılamaktan kaçının.


#DU MU : Önce düşmana başarıyla saldırı olanaklarını incele, sonra savaşa girebilip giremeyeceğine bak, birlikleri ancak ondan sonra hazırla. O zaman düşmanını yok edebilir, ülkene zafer getirebilirsin.


#Lİ QUAN : İki kere ordu hazırlama. O zaman ülken endişelenecek sıkıntı doğacaktır.


# Bir hizmeti verirken hizmeti verecek personel sayısı ve bu personelin deneyimi çok önemlidir, müşteri ile sözleşme imzalandıktan sonra hizmetin görülmesinde sürecin uzamasına yol açacak her türlü eksikliklere ilişkin iş planı oluşturulmalı, hizmet tek seferde görülmelidir, aksi halde hem müşterinizden bir sonraki hizmeti almanız zorlaşacaktır hem de iş kaybına uğrarsınız.


is planı

9-Savaş araç ve malzemelerini, diğer lojistik gereksinimlerini ülkenden getir. Düşman arazisinde atlarına yem bulmanın yollarına bak. O zaman savaş esnasında aç kalmazsın. 


#ÇAO ÇAO : Savaşa kalkmadan önce masraflarını hesapla ve giderlerini düşman üzerinden karşılamaya çalış. Silahlar ülkenden, malzeme düşmandan.


#LI QUAN : Kendi silahlarını kullanırken düşmanın besin kaynaklarını kullanacak olursan sefer seni uzaklara sürükleyecek bile olsa sıkıntı çekmezsin.


#Verilecek hizmete ilişkin tüm ekipmanlar tam ve eksiksiz olarak hizmet alanına götürülmeli kullanılacak ek malzemeleri ise hizmet götürülen alanda rakip firmaların bağlantılı olduğu yerlerden tedarik etmemek gereklidir.


ekipman
10-Devlet maliyesinin zayıflığı, ordunun vatanından uzak düşman arazisinde savaşması, daha çok lojistik destek ihtiyacını gerektirir. Uzaktan yardımla yaşamak zorunda kalan ordunun halkı fakirleşir. 

#LI QUAN : Birliklerin yeniden kurulması daha çok vergi doğurur.


#DU MU : Quan Usta derki; "Birlikler için gerekli malzemenin üçyüz mil öteye taşınması ülkenin bir yıllık üretimini, dörtyüz mil öteye taşınması ülkenin iki yıllık üretimini tüketir. Beşyüz mil öteye taşınması ise ülke halkının açlıktan benzini soluklaştırır. Bunun anlamı yiyeceğin taşınmaması gerektiği gerçeğidir. Aksi takdirde üretici kaybolacak, yoksulluk gelecektir.


#JIA LIN : Malzemenin uzak mesafelere taşınması ülke kaynaklarının seyehat ve taşımacılığa harcanması demektir. Bu durumda halk her geçen gün biraz daha yoksullaşacaktır.


#ZAHANG YU: Yüzbin kişilik bir orduyu yediyüzbin ailenin uzak mesafelerde beslemek zorunda kalması halkı yoksulluğa iter.


# Çok büyük ölçekli bir hizmetin verilmesine ilişkin atılacak ilk adım gerekli maliyetin hesaplanmasıdır. Hizmetin görüleceği yer üretim tesislerinize uzak bir yerde ise öncelikle bu işten kar elde edip edemeyeceğiniz hesaplanmalı, zarar edeceğiniz bir işe asla girmemelisiniz.


hesaplama

11- Öte yandan ordunun yakında olması fiyatları yükseltir. Yüksek fiyatlar da halkın yaşam seviyesini düşürür. 

#ÇAO ÇAO : Ordu çok ileriye gittiğinde orduya yakın olan açgözlüler fiyatları yükseltirler. O zaman orduyu finanse eden gerçek halk bir kez daha yoksullaşır.


#Lİ QUAN : Ordunun yakınında her zaman ticaret vardır. HAlkın kaynakları bu ticarette erir, yoksulluk halkı kuşatır.


#JİA LİN : Birlikler toplandığında fiyatlar mutlaka yükselir. İnsanlar kar konusunda açgözlü olduklarından ellerindeki tüm malları yüksek f,yata satarlar. Bu nedenle başta oldukça iyi kazanmalarına rağmen sonunda onlar da kaybeder. Ayrıca bu dönemlerde vergiler de yükseleceğinden bu insanlar alabileceği en yüksek bedelin peşine düşerler. Bunun sonucunda halkın alım gücü yok olur, ülke de doğal olarak kıtlığa düşer.


#WANG XI : Malzemenin uzak mesafeye taşınması halkın masraf altında ezilmesini getirir. Orduya yakın pazarlarda fiyatlar yükselir. Bu nedenle özellikle uzu süreli seferler ülke için yıkım haline gelir.


#Hizmet verilen alanda aynı sektörde bir çok yatırımcı mevcut ise verilen aynı hizmetin fazla olmasından dolayı hizmette kullanacağınız ürünlerin fiyatları artacaktır, dolayısıyla mevcut stoklarınızı her zaman kontrol etmekte fayda vardır.


fiyat artisi


12-Yaşam seviyesi düştüğünde, halk ağır yük altında kalır. 


13-Düşük yaşam seviyesi, güç tükenmesi yüzünden halkın dişinde tırnağında kalmaz, gelirlerinin büyük kısmı ek vergi olarak alınırken, devletin masrafları ise kırılan savaş arabalarının onarımı, eksilen atların, zırhların, ok, yay, mızrak, kalkanların ikmali, malzeme arabaları ile bu arabaları çekecek öküzlerin alımına yapılan harcamalarla artar. 


#DU MU : Şayet askeri operasyonlar kısa sürede sonuçlanmaz, ordu kışlasına dönmezse vergi yükü gittikçe artacak, halkın elindeki kaynakların tükenmesine ve üretimin çökmesine neden olacaktır.


#HO YANXI : Halk bir ülkenin temel kaynağıdır, gıda ise halkın cennetidir. İnsanlara hükmedecek yöneticilerin bu gerçeğe saygı göstermesi şarttır.


#MEI YAOCHEN : Halk askerin ihtiyacı olan gıdayı, malzemeyi ve iş gücünü oluştururken kendi öz varlığının önemli bir kısmını elinden çıkarır. Hükümet de aynı uğurda bütçesinin çoğu zaman yarısından fazlasını tüketir. Böyle olunca toplanan vergiler kullanılmış, ordu yıpranmış, halk ise tükenmiş bir konuma gelir. Vergilerin baskısının dayanılmaz hale geldiği, halkın yoksulluğa sürüklendiği ülkeler kıtlıkla başbaşa kalır.


# Halkın satın alma gücü düştüğünde hizmet alanlarındaki sektörel ciro oranları da otomatik olarak düşecektir, bu gibi dönemlerde vergiler artacağı gibi ödeme dengeleriniz de sekteye uğrayabilir.


odeme dengesi


14-Bu nedenle, akıllı bir komutan giderlerini düşmana yıkmaya çalışır. Düşmandan alınacak bir araba malzeme kendi ülkesinden çıkacak yirmi araba malzemeye; düşmandan el konacak bir çuval hayvan yemi kendi ülkesinden getirilecek yirmi çuvala eşittir. 


#ÇAO ÇAO: Savaş esnasında taşınacak malzemenin taşıma maliyeti genelde kendi bedelinin yirmi katıdır.


#ZHANG YU : Uzak ülkelerde savaşan bir orduya taşınacak bir kilo malzeme uğruna yirmi kilo malzeme tüketilir. Geçilecek arazi engebeli olursa bu rakam daha da artar. Bu nedenle akıllı komutan ordusunu düşman kaynakları ile beslemenin bir yolunu bulur.


# Ürün satışlarında lojistik firmaları ile yapacağınız anlaşmalar çok önemlidir, bütün firmalarla görüşme yapmadan hangi firma ile çalışacağınıza karar vermeyin. 


lojistik


15-Düşmanı yok etmek istiyorsak askerimizi kızıştırmamız gerekir. Bu da alınacak ganimetlerin asker arasında paylaştırılması ile yapılabilir. 


#ZHANG YU : Emrinizdeki subay ve askerlerinizi kızıştırarak öfkelendirdiğinizde düşmana öldüresiye saldıracaklardır. Bu arada askerleriniz ele geçirdikleri savaş ganimetleri ile ödüllendirilecek olursanız savaşa kendi arzuları ile ve olanca güçleri ile katılacak ve düşmandan daha fazla malzeme ele geçirmek için özel çaba göstereceklerdir. Büyük ödüller cesur savaşçılar yaratır. sözü boşuna türememiştir.


#DU YU: İnsanlar savaşı kazandıklarında zengin ödüller ile mükafatlandırılacaklarını bilirlerse savaşa daha mutlu girerler.


#WANG XI : Burada verilen öğüt, ödüllerin zenginleştirilmesi düşüncesidir. Yoksa talanı serbest bırakmak askerin elden çıkmasından başka fayda getirmez.


# Hedeflerinizi gerçekleştirdiğinizde bu hedefin gerçekleştirilmesinde en çok ter akıtan ve şirketinizi ayakta tutan kişileri ödüllendirin, bu hem çalışanlarınızı motivasyonunu artırır hem de ödül sisteminin faydalarından yararlanmış olursunuz.


basari motivasyon

16-Bu amaçla, savaş esnasında on ya da daha çok savaş arabası ele geçirildiğinde savaş arabalarını ilk arabayı ele geçirene verin. Arabalardaki düşman bayraklarını kendinizinkiyle değiştirin, ele geçen savaş arabalarını kendi arabalarınızın safına katıp savaşa devam edin. Ele geçen esirlere ise iyi davranın. 

#MEI YAOCHEN: Ele geçen ganimeti herkese dağıtmaya kalkarsanız kimse mutlu olmayacaktır. Bu nedenle bir kişiye ödül verin; o zaman herkesin gayrete geleceğinin göreceksiniz.


#ÇAO ÇAO: Ele geçirdiğiniz savaş arabalarının rengini değiştirerek kendi saflarınıza katın. O zaman düşmanın arabaları aynı arabaları bir daha kullanma şansını da yok etmiş olursunuz.


#JIA LIN: Renkleri değiştirin ki düşman esasında kendi malzemesinin kullanıldığını fark etmesin.


# Hangi sektörde olursa olsun, bünyenize kattığınız rakip firmaların tüm şirket pörtföyünü kendi şirketinizin pörtföyüne uygun hale getirin, bu uygulama bir güç gösterisidir, rakip firmayı demorileze eder.


sirket portfoyu


17-Ele geçen düşman ganimetlerini ve esirleri kendi gücünüzü artırmakta kullanın. 


#ZHANG YU: Ele geçirilen askerlere iyi davranın ki sizin saflarınızda çalışsınlar.
#DU MU : Düşman askerlerini ele geçirerek düşman kaynaklarını kullanmak gücünüze güç katacaktır.


#MEI YAOCHEN : Ele geçirdiğiniz askerlerin gücüne orantılı sorumluluklar verip iyi muamele edin ki sizin için çalışsınlar.


#HO YANXI : Düşmanını, düşmanı yenmek için kullanmasını bilen komutan her zaman her yerde en güçlü komutandır.


# Rakip firmanın çalışanlarını takip edin, işten atılan ya da kovulan elemanlarını bünyenize katarak onların hırsından faydalanabilir ve de rakip firmayı analiz ederken o çalışanın deneyiminden faydalanabilirsiniz.


isten ayrilma

18-Savaşta amacınız uzun sefer değil, zafer olsun. 


#ÇAO ÇAO : Uzun sefer fayda getirmez. Ordu ateşe benzer, kullanmasını bilemezsen kendini yakar.


#MENG SHI : En önemli savaş zaferin çabuk elde edilip geri dönüşün çabul olduğu savaştır.


#MEI YAOCHEN: Yukarıdaki tüm hususlarda çabuk olmak önemlidir. Yeterince hızlı davranabilirseniz masraflarınızda tasarruflu olabilir, halkınıza kolaylık sağlamış olursunuz.


#Herhangi bir alanda rakip firma ile rekabet etmek için olabildiğince hızlı davranıp mücadeleyi kazanmaya çalışın, uzun uğraşlar sonucu rekabeti kazanmak bazen size hiç bir sonuç vermeyebilir. Kısa zamanda sonuca ulaşın.


rekabet


19-Şu çok iyi bilinmeli ki, ordu komutanı halkının kaderini,  barış  ya  da tehlike  içinde yaşamasını elinde tutan kişidir.


#ÇAO ÇAO: Askeri lider akıllıysa ülke güvendedir.


#MEI YAOCHEN: Bu konu bize komutan seçiminin önemini vurgulamaktadır.


#WANG XI: Halkın yaşamı, ülkenin dirliği komutanların elindedir. Doğru komutanın bulunması en önemli meseledir.


# Bir şirketin varlığını sürdürebilmesi için en önemli kriter  karşılaşılan her bir darboğazda tüm olasılıkları hesaplayarak gerekli risk ve tedbirleri alıp şirketin önünü açan bir yöneticiye sahip olmasıdır, şirket kendi kendine yürümez.


olasilik hesabi

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top