Sun Tzu, Savaş Sanatı Bölüm IV, Taktik - Girişimciler İçin Altın Öğütler

0


Savaş Sanatı'nın Dördüncü Bölümü : Taktiğin önemini vurgulamaya ayrılmıştır. 


"Şekilsiz bir varlık anlaşılamaz, oysa belirli bir konumda olanı anlamak kolaydır." 

"Kendinizi yenilmez yapın ve düşmanınıza yalnızca zayıf olduğu anda yüklenin." 



SUN TZU DER Kİ;


1. Eski savaşçılar, önce kendilerini yenilgi olasılığından uzakta tutarlar; sonra da düşmanı yenmek için uygun fırsatı kollarlar. 


#ZHANG YU: Yenilmez olmak, kendini bilmektir. Düşmanın zayıf noktasını beklemek ise düşmanı bilmektir.


#MEI YAOCHEN: Konumunu gizle, iç düzenini kur, düşmanının açığını bekleyip saldır.

#Girişimci ruha sahip liderler hiç bir zaman başarısızlık ihtimalini düşünmezler, bu ihtimali düşünmenin stratejide telafisi mümkün olmayan hatalara neden olacağını bilirler, girişimci liderler tüm hazırlıklarını yapıp girişimlerini başlatmak için en uygun zamanı beklerler.

2. Yenilgiden kendimizi korumak bizim elimizdedir. Ancak, düşmanı yenme fırsatını bize düşman verir. 


#DU MU: Ordunu düzenli  tut, düşman saldırılarına her an hazır ol, izlerini yok edip düşmanın  yapını anlamasına izin verme. Düşmanı gördüğünde avantajlı konuma geçene kadar bekleyip, zamanı geldiğinde saldır.


#WANG XI: Yenilmezlik bir savunma meselesidir. Yenilir olmak ise daha çok açık vermektir.

#Bir girişimin başarılı olma ve ilerleme ihtimali bizim elimizdedir, yeni bir girişimin başarılı olmasını piyasa koşulları da belirler.

3. İyi bir savaşçı kendisini yenilgiden koruyabilir, ancak düşmanı yenmeyi garantileyemez. 

#DU MU:  Düşmanının anlaşılır bir yapısı yoksa düşman hatlarında size avantaj sağlayacak açık bir bulunmuyorsa, ne kadar hazırlıklı olursanız olun düşmanı nasıl yenebilirsiniz?


#ZHANG YU: Ordunuzun yapısını gizler, izlerinizi bırakmaz, daima düşman saldırılarınıza hazır olursanız yenilmezliğe ulaşırsınız.  Ancak düşmanın gücü ya da zayıflığını göremezsek zaferden nasıl emin olabiliriz?

# Girişimci ruha sahip lider başarısızlık ihtimalini öz bilgisi sayesinde ihtimal dışına itebilir, piyasada tutunma ve ilerleme ise girişimci liderin yetenek ve önceden gelen deneyimiyle doğrudan orantılıdır.



4. Sonuç olarak, üstün yetenekli komutan gücü yeterli olmasa da savaşı kazanmayı becerebilir. 

#ÇAO ÇAO:  Düşmanın yapısını çözmeyi başaran düşmanı yenmeyi de başarabilir.      

#DU MU:  Bilebileceğiniz tek şey gücünüzün düşmanı yenmeye yetip yetemeyeceğidir. Yoksa düşmanı size avantaj sağlayacak şekilde gevşetmeye zorlayamazsınız.

#DU YOU: Düşmanı değerlendirip, düşman ordusunun yapısını çözdüğünüzde kimin kazanacağını belirleyebilirsiniz. Ancak, düşman yapısı belirsiz ve anlaşılmaz durumdaysa zafer sizin için belirgin olmayacaktır.


#HO YANXI: Zaferi bilmek, size yani yapacağınız hazırlığa kalmıştır. Zaferin elde edilememesi ise düşmana yani düşmanın yapısının belirsiz olmasına bağlıdır.

# Girişimci bir ruha sahip olan lider zaman içinde elde ettiği bilgi ve birikimi piyasa koşullarına göre şekillendirip anlık kararlar alarak şirketini her türlü olumsuz koşula karşı hazırlamasını bilir.

5. Yenilmezlik savunma taktiklerine bağlıdır, düşmanı yenmek ise saldırıyı gerektirir. 

#ÇAO ÇAO: Yenilmez  savunma için yapınızı gizleyin. Düşman size saldırdığında açık verecektir.

#DU MU: Düşman saflarında açık görmediğiniz sürece yapınızı düşmandan saklayın. Kendinizi yenilmez seviyede tutun ki elinizdeki güç yıpranmasın. Düşmanın zayıf yanını bulduğunuz an en uygun saldırı zamanıdır.


#ZHANG YU: Elinizdeki gücün düşmanı yenmeye yeterli olmadığını bildiğinizde yapılacak en doğru iş bekleyerek enerjinizi tasarruf etmektir. Düşmanın zayıf düştüğünü anladığınızda doğrudan düşmanın kalbine saldırın.

#Girişimci ruha sahip şirket kurucuları olumsuz piyasa koşullarında bile verilen hizmetleri ya da satış rakamlarını arttırabilendir, bu kapsamda hangi taktik ve stratejileri kullanacağını bilir.

6. Savunmada kalmak, güç yetersizliğini gösterir, saldırı ise aşırı güç göstergesidir. 

#WANG XI: Savunmada kalanların elinde kazanmak için yeterli olanak var demektir. Saldıranların elinde ise kazanmak için fazla olanak bulunmamaktadır.

#LI QUAN: Gücü yeterli olmayan savunmada kalmalı. Saldırıya kalkacak olanın gücü bol olmalı.


#ZHANG YU: Savunmada kalmamızın nedeni zafer için zorunlu bazı koşulların eksikliğidir. Bu nedenle bekleriz. Saldırıya geçmememizin nedeni ise elimizde düşmanı yenmek için gereğinden fazlasının bulunmasıdır. O zaman ilerleyip saldırıya geçeriz. Bunun anlamı topyekün zaferden emin olmadıkça savaşa giremeyeceğimiz, güvenlik içinde olduğumuzu görmedikçe savaşmayacağımız gerçeğidir. Bazıları malzeme yetersizliğinin zayıflık, malzeme fazlalığının ise güçlülük anlamına geldiğini iddia ederlerse de bu da her zaman doğru değildir.

#Piyasa koşulları zorlaştığında yeni müşteri ağı kurmak yerine zarardan korkup elde edilen müşteri ağına odaklanmak krizlerde intiharın baş aktörüdür.



7. Savunması ile ünlü komutan topraktaki her deliğe saklanabilirken, ataklığı ile ünlüsü cennetin üst katmanlarından atağa kalkar. Sonuçta, bir elimizde kendimizi koruma, diğer elimizde ise mutlak zafer yer alır. 

#ÇAO ÇAO: Arazinin engebeleri olan dağlardan, nehirlerden ve tepelerden yararlanarak kendilerinizi gizlerken; gökyüzünün doğal oluşumlarını saldırı manevralarında kullanmasını bilirler.

#DU MU : Savunmaya çekildiğinde sesini kıs, izlerini yok et. Yer altı ruhları veya hayaletler gibi görünmez ol. Saldırıya geçtiğinde hareketlerin hızlı, savaş çığlıkların kan dondurucu olsun. Gökyüzünden akan gök gürültüsü gibi hızlı ol, şimşek gibi çak; durdurulmaz ol.


#WANG XI : Sun Tzu burada bize savunmanın anlamının düşman üzerinde etkili olacak bir saldırı yolu görülemediği sürece sinip, sessizlik içinde ve düşman tarafından görülmeyecek şekilde beklemek olduğunu anlatıyor. Saldırı ise ancak bir avantaj görüldüğünde düşünülmeli; saldırıya kalkıldığında olağanüstü hızlı davranılmalı, düşmanı hazırlıksız yakalamanın tüm avantajları kullanılmalı, düşmanın senin durumunu önceden sezip hazırlanmasına izin vermemelisin.

#Büyüme hedefi olmayan şirketler piyasadaki pozisyonlarını korumak için enerji sarfederken büyüme hedefi olan girişimci ruha sahip yöneticilerin kurduğu şirketler enerjilerini yeni iş alanları yaratmakta kullanırlar.

8. Zaferi ancak görüş alanımıza girdiğinde görmek savaş ustalığının zirvesi değildir. 

9. Savaşıp, ülkeler ele geçirildiğinde, tüm ülkenin "Aferin!" demesi de savaş ustalığının zirvesi değildir. 

#ZHANG YU : Herkesin bildiği şeyler zaten çoktan gerçekleşmiştir. Gerçek bilgenin bildikleri ise henüz gerçekleşmemiştir. Savaşta kazanılan zafere herkes aferin der. Ancak gerçek kutlama gizli olanı görüp, saklananı bularak zafer kazanana yapılmalıdır.

#WANG XI : Sıradan insanlar zaferin anlamını bilseler de zaferi getirecek koşulları bilemezler.

#LI QUAN : Savaşanları herkes görebilir. Herkesin bildiği gerçeğin ötesine ulaşamayan bilgiye ulaşmak bilgelik değildir.


#JIA QUAN: Savunmada sıkı durup saldırıda zafere ulaşmak yenilgi görmeden bir arada kalmasını bilmek, zaferi önceden sezip yenilginin kokusunu tam zamanında  algılamak işte buna “gizemin gerçekleşmesi” denilir.

#Hizmet sektöründe piyasanın en üstüne tırmanmak için bulunduğu posizyonu yeterli görmemek ve daima zirveyi hedeflemek gerçek başarıyı getirir.


10.Yerden bir tüy kaldırmak büyük bir gücün simgesi değildir. Ayı, güneşi görmek keskin görüş olmadığı gibi, gök gürültüsünü duymak da kulak hassaslığını göstermez. 

#WNAG XI : Herkesin bildiğini bilmek bilgelik olmadığı gibi düşmanı zorlu savaşlarda yenmek de ustalık değildir.


#LI  QUAN : Bilge ve yetenekli lider başkalarının öngöremediği derinlikte planlar yapan liderdir. Sun Tzu’nun bilinmez olmayı, karanlıkta kalmak olarak isimlendirmesinin nedeni budur.
11. Eskilerin akıllı savaşçı dediği savaşçı akıllılık unvanını sadece savaşta kazanması ile değil, savaşı kolaylıkla kazanmakta gösterdiği beceriklilikle elde etmiştir. 

#ÇAO ÇAO :Düşmanın gizli zayıflıklarını bul, zaferden emin olduğunda saldır, kazanmama şansı olduğunda saldırma.

#DU MU : Düşmanın stratejisini gördüğünde gizlice saldırı hazırlığı yap. Bu şekilde hazırlık için kullanacağın kaynak az olacağından ve gizlilik kazanmayı garanti edeceğinden senin için  zafer kolaylaşacaktır.


#ZANG YU: Zaferi ancak zorlu bir savaştan sonra garanti edebildiğinde bu zafere “ Zor Zafer” denilir. Gizliyi görüp saklanmışı bulduğunda düşmanı daha hazırlanma şansı vermeden kırarak elde edeceğin zafere ise “Kolay Zafer” denir.

#Girişimci ruha sahip yöneticilerin kurduğu şirketler her zaman zoru başarmayı hedefler, bilirler ki kolay hedefleri herkes başarabilir, ancak zor hedefi gerçekleştirenler her zaman konuşulan şirketlerdir.

12. Kazandığı zaferler kendisine ne ünlü bir akıl, ne de cesaret madalyası getirir. 

13. Zaferlerini hata yapmayarak kazanır. Hata yapmamak zaferi kesinleştirir. Çünkü, zaten yenilmiş bir düşman ele geçirilmiştir. 

#MEI YAOCHEN : Yüce bilgelik açık olmaz. Yüksek kazancın reklamı yapılmaz. Gizliyi gördüğünde kazanmak kolay olur; bunun cesaret ve akıl ile alakası ne?

#HO YANXI : Sorun ortaya çıkmadan çözüldüğünde kim buna akıllılık der? Zafer, savaşılmadan kazanıldığında cesaretten kim söz eder?

#ZHANG YU : Gizli planlar ve operasyonlar, zeferi belirsizlik içinde getirir. Düşman hakkındaki değerlendirmeyi sağlayarak zaferi doğuran bilgiyi kimse öğrenemez. Düşman komutanlarını süikast ile öldürerek düşman sancağını ele geçirenleri kimse görmez. Kaybetmeden kazanmanın yolu düşmanın zayıf anında görebilme yeteneğinden geçer. Ordunuz zafere o anda yapacağı saldırı ile ulaşacaktır.


#LI QUAN : Ordu yaşlı, asker tembel, disiplin ve komuta birliği yitirilmişse bu düşman savaşı şimdiden kaybetmiştir.

#Her bir başarı hedefe giden yolda atılan bir adımdır, unutulmamalıdır en büyük başarı son hedefi gerçekleştirmektir.


14. Usta savaşçı, kendisi için yenilginin olanaksız olacağı pozisyonu hazırlar, düşmanı yenme fırsatı doğduğunda bu fırsatı kaçırmaz. 

#LI QUAN : Toprağını bulan ordu gelişir, toprağını yitiren ordu ise yok olur. Burada topraktan anlaşılan stratejik öneme sahip yerdir.


#DU MU: Kaybetmenin olanaksız olduğu yer bize stratejik yenilmezlik getirir. Buralarda düşmanın size saldırması mümkün değildir. Düşmanın yenilgisini getirecek koşulların değerlendirilmesi ise düşman zayıf noktalarına uygulanacak casusluk faaliyetleri ile yapılacaktır. Bu durumda esas olan düşmanın koşullarının hiçbirinin değerlendirilme dışında kalmamasının sağlanmasıdır.

#Girişimci bir ruha sahip liderler her zaman bir sonraki evre ve aşamada olacakları görendir, bu kişiler satranç oynar gibi 3, 4 veya 6 hamle sonrasını düşünen kişilerdir.

15. Savaşta zafer stratejisine sahip komutan çatışmaya ancak zaferi kazandıktan sonra girer. Yenilgiye mahkum komutan ise önce çatışmaya girer, zafere sonra yönelir. 

#ÇAO ÇAO : İşte bu husus, strateji sahibi ile önceden düşünmeyen arasındaki farktır.

#HO YANXI : Askeri bir operasyonda il yapılacak iş bir kazanma stratejisi hazırlamaktır. Birlikler ancak o zaman gönderilebilir. Önceden planlanmaz ve tüm stratejinizi ordunuzun gücüne dayayacak olursanız zafer sizin için hiç de belirgin olmaz.


#JIA LIN : Savaş hatlarınızı kurup düşman üzerine ilerlerken ne kendinizin ne de düşmanınızın durumunu bilmiyorsanız zaferi ne kadar ararsanız arayın savaşın sonunda kendinizi yenmekten öteye gidemezsiniz.

# Bütün enerjini rekabet ettiğin firmanın açıklarına ver, onu çözdüğünde rekabet etene gerek kalmayacaktır.

16. Gerçek lider Ahlak Faktörünü işler, Disiplin Faktörüne sımsıkı yapışır; böylece başarıyı kontrolü altına alır. 

#ÇAO ÇAO : Usta savaşçıların ilk yaptığı iş Ahlak Faktörünün sağlayarak yenilmezlik seviyesine yükselmek, kuralları koymak ve düşmanın yenilgisine neden olabilecek fırsatları kaçırmamaktır.


#LI QUAN : Düşmanı avlarken birlik içinde bulunmak suçsuz bir ülkeye saldırmamak, ordunun her girdiği yerden esir ya da ganimet almaya kalkmaması, ağaçları kesip kuyuları kirletmemek, geçtiğiniz şehir ve tepelerdeki tapınakları temizleyip arıtmak, yok olma üzere olan bir ülkenin hatalarını yinelememek bunların tümüne Ahlak ve Ahlak Kuralları denir. Bir ordunun disiplin düzeyi askerlerin verilecek emirlere ölümüne uyacağı seviyeye ulaşmışsa ordudaki ödül ve ceza sistemi güvenilir ve adil ise bunu gerçekleştirmesini becerecek askeri lider yolsuzluk içindeki her düşman karşısında zafere ulaşacaktır.

#Hangi alanda olursa olsun yapılan mükemmel iş yeni müşteriler getirir, mükemmel işler müşteri ağının gelişmesindeki en büyük etkendir.


17. Askeri metotta, (a) ölçme, (b) Miktar Kontrolü, (c) Hesaplama, (d) Olanakların Dengelenmesi, (e) Zafer, önemli kıstaslardır. 

18. ölçme varlığını Toprağa; Miktar Kontrolü, Ölçmeye; Hesaplama, Miktar Kontrolü'ne; Olanakların  Dengelenmesi, Hesaplamaya; Zafer,  Olanakların  Dengelenmesine borçludur.

#ÇAO ÇAO : Ölçümlerin kıyaslanması, bize zaferin de yenilginin de nerede olduğunu gösterir.


#WANG XI : Ağır, her zaman hafife karşı galiptir.

#Şirket çalışanlarının mutlu olması verilen hizmetin kalitesini de artırır, çalışanlar mutluysa başarı kaçınılmazdır.

19. Muzaffer bir ordunun karşısına çıkacak bir toplama ordunun ağırlığı, demir güllenin karşısında kefeye konacak bir buğday tanesi kadardır. 

20. Saldırıya geçen bir ordunun gücü derin bir kanyona akan nehir sularına benzer. 

#DU MU : Ordumuzun savunmasının yapısı derin bir kanyonda biriken suyun  miktarı gibi anlaşılmaz olmalıdır. Ordumuz saldırıya geçtiğinde de sel gibi akmalı önünde kimse duramamalıdır.


#WANG XI : Toplu enerji ya da momentin hareketinden güç doğar. Usta savaşçılar moment gücünden yararlanarak savaşları güçlerinin tüketmeden kazanmasını bilirler.

#Şirketi bir bütün haline getiren girişimci karşısında piyasada onla rekabet edebilecek her hangi bir şirket barınamaz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top