Sun Tzu, Savaş Sanatı, Bölüm VI, Gücün Kullanımı - Girişimciler İçin Altın Öğütler

1
Sun Tzu Savaş Sanati


Savaş Sanatı'nın Altıncı Bölümü : Boşluk ve doluluk kavramlarını öne çıkaran  Gücün Kullanımının   önemini vurgulamaya ayrılmıştır. 

"İyi savaşçılar düşmanın ayağına gitmezler, düşmanın kendi ayaklarına gelmesini sağlarlar" 


"Bir ordunun yapısının kuruluşundaki mükemmellik ordunun yapısız olması ile tamamlanır. O zaman kimse karşınıza bir strateji ile çıkamaz" 


"Askeri bir birliğin belli bir kalıbı yoktur. Zaferi kazanma yeteneği düşmana göre değişim göstermek ve koşullara adaptasyondan geçer. Buna deha denir." 



SUN TZU DER Kİ;

1. Savaş alanına ilk gelip düşmanını bekleyen dinç kalır, sonradan gelip , gelir gelmez savaşa girense daha savaşın başında tükenir. 

JIA LİN: Savaş alanına ilk olarak gelerek avantajlı pozisyonlara yerleşen taraf düşmanı beklerken dinlenecektir. Düşman bu şekilde avantajlı bir pozisyona yerleştiğinde düşmanın üzerine gitmeyip birliklerinizi başka bir üsse yerleştirin. Düşmanın üzerine saldırmayacağınızı açıkça belirtin. Böyle davrandığınızda düşman herhangi bir stratejinizin olmadığına inanarak yerinden çıkacak üzerinize gelecektir. O zaman durumu çevirip kendinizi yormadan düşmanı yıpratma fırsatını ele geçirmiş olursunuz.

#Niş bir alanda ilk yatırımı yapan şirket piyasadaki tüm algoritmalara hakim olur, daha sonra aynı niş alanında rekabete gelen şirketlere karşı her zaman daha avantajlıdır.

2. Akıllı savaşçı kendi kararını düşmana kabul ettirir; düşmanın kendi kararını zorlamasına izin vermez. 

DU MU: Düşmanı üzerine çekerken gücünü muhafaza edip düşmanı beklemelisin. Düşmanın üzerine yürümek askerinin gücünü kıracaktır.

ZHANG YU: Düşmanını üstüne çektiğinde düşmanın gücü boşalacaktır. Düşmanın üzerine saldırmadığında elindeki gücün dolu kalacaktır. Buna düşmanı boşaltırken dolu kalma sanatı denilir.

#Aynı hizmet bölgesinde rekabet edilen şirketin hizmet sunduğu müşterileri kendi hizmet alanına çekmenin bir numaralı kuralı geciktirilen hizmetlerin takibini yapmak ve bu müşterilere hızlı çözümler sunmaktır.

hizli cozum


3. Düşmana avantaj sunarak düşmanın ya kendi istediği şekilde yaklaşmasına müsaade eder ya da vuracağı darbelerle düşmanın yaklaşmasına olanak tanımaz. 

HO YANXI: Düşmanı kullanacağın yemlerle baştan çıkart ki sen dinlenirken o yorulsun.

ZHANG YU: Düşmanı üstüne çekmenin tek yolu ganimetlerle baştan çıkarmaktır. Düşmanı kendinden uzak tutmanın yolu da düşman için değerli olan ne varsa ona zarar vermektir.

ÇAO ÇAO: Düşmanı üzerine çekmek için ganimetlerin cazibesini kullanırken sana saldırmasını engellemek istediğinde savunmak için koşmak zorunda kalacakları yerlere saldırı düzenle.

DU YOU: Düşmanın geçmek zorunda olduğu bir geçidi tutarken düşmanı sana saldırtmayı başardığında düşmanın sana ulaşması olanaksızdır. Eskilerin dediği gibi deliğin başındaki ir kedi on bin farenin çıkmasına engel olur; vadideki bir kaplan on bin geyiği durdurur.

#Büyük bir hizmet ihalesinin yapılacağı alanda daha düşük bütçeli ihaleleri rekabet edilen firmalara bırakmak en akıllıca iştir.

4. Düşman dinlenmeye çekildiğinde yorar, yiyeceği bolsa açlığa düşürür, kamp kurmuşsa hareket etmeye zorlayarak dinlenmesine müsaade etmez. '   
5.  Düşmanı savunmaya zorlayacak noktalarda gözükür, beklenmediği yerlerde bulunur. 

ÇAO ÇAO: Düşmanını yaratacağın sorunlarla yor, ulaştırma yollarını kesip açlığa mahkûm et, kutsal varlıklarına saldır, gittikleri yerde karşılarına çık böylece düşmanın saldırdığın yerlere yardıma koşmasına neden ol.

Lİ QUAN: Düşmanına beklemediği anda saldırarak canını kurtarmak için kaçmak zorunda bırak. Malzemesinin yakıp, tarlalarını talan ederek aç bırak. Kritik noktalarda beklenmedik anca karşısına çıkıp saldırarak düşmanına rahat verme.

DU MU: Düşmanını açlıktan yok etme sanatı sadece düşman malzemelerini yok etmek değildir. Altıncı Yüzyılın sonlarında Yuwen Huajı, ordusunu Li Mi üzerine sürüyordu. Li Mi, Huaji’nin elindeki stokların yetersiz olduğunu biliyordu. Bu nedenle yenilgiyi kabullenmiş numarası yaparak anlaşma önerdi. Düşmanının bu durumu Huaji’nin hoşuna gitti. Li Mi’nin nasılsa kendisine malzeme vereceği düşüncesi ile elindeki stokları askerine dağıtarak askerinin bir güzel karnını doyurdu. Sonunda ellerindeki yiyecek stoğu bitti. Bunun üzerine Li Mi’nin Huaji’nin yanına geçmiş numarası yapan komutanları Li Mi’nin yanına döndüler. Savaş Huaji’nin sonu oldu.

#Büyük bir hizmet ihalesinin yapılması söz konusu olduğunda o ihaleye girmeyecek gibi yaparak hazırlıkları gizli yapmak ve  ihalenin son günü tüm hazırlıklarla beraber ihaleye katılmak kazanma şansını artırır.

ihale


6. Ordu, düşmanın bulunmadığı arazide geniş mesafeleri rahatça alabilir. 

7. Saldırılarınızdan başarıdan emin olmanın yolu, düşmanca savunulmayan noktalara saldırmaktır. Savunmanızın güvenliğinden de düşmanın saldırmasının imkansız olduğu noktaları tutarak emin olabilirsiniz. 

CHEN HAO: Düşman hatlarındaki bir gediğe saldırı bu noktada düşman savunmasının bulunmaması demek değildir. Düşman savunmasının sağlam olmadığı, düşman kampının yeterince nöbetçiye sahip olmadığı, komutanların zayıf, birliklerin düzensiz olduğu, malzemenin yetersiz, birliklerin birbirlerinden ayrı kaldığı bir ordunun karşısına düzenli ve sıkı hazırlanmış bir ordu ile çıkacak olursanız düşman önünüzde eriyip yok olacaktır. Böyle bir durumda adeta kimsenin yaşamadığı ıssız ülkelerden geçiyormuşçasına yorulmadan, sıkıntı çekmeden ilerlediğinizi göreceksiniz.

#Büyümenin ana kuralı hizmet alanında rakip firmalarınızın hizmet üretmediği bölgelerde niş hizmetler üreterek sermaye artırımı yoluna gitmektir.

8. Saldırıda başarılı komutan neyi savunduğunu bilemeyen düşmana saldırır; savunmada başarılı olan komutan ise neye saldırdığını bilmeyen düşmana karşı mevzilerini savunandır. 

DU MU: Düşmanın sol cenahı hazır ise sağından saldır. Karşına çıktığında yemlerle kandırıp ardından vur.

LI QUAN: İlerisini düşünmeyeni ele geçirmek kolaydır.

CHEN HAO: Düşmanın saldırmayacağına güvenme; kendi eksikliklerini tamamlamayla ilgilen. Ne zaman ki istediğin her yere saldırabilir ya da istediğin her yerde savunmanı kurabilirsin, işte o zaman askeri stratejinin eksiksiz olduğunu düşünebilirsin.

WANG XI: Düşmanın açık noktalarına saldır: Askeri liderliğinin yetersizliği birliklerin yetersiz eğitimi,  savunmadaki zaaflar, hazırlıktaki gevşeklik, kurtarma operasyonlarındaki yeteneksizlik, gıda sıkıntısı, psikolojik birlik eksikliği. Savunmada dolu ol: Askeri liderin yeterliliği, askerinin mükemmelliği, savunmadaki dayanışma, hazırlıktaki disiplin, kurtarma operasyon becerisi, gıda bolluğu, psikolojik birliktelik.

ZHAN YU: Saldırıda usta savaşçılar manevralarını gökyüzünde yaparlar; böylece düşmanları onların nereden geleceğinin sezip hazırlanamaz. Hazırlık yapılması imkansız olduğunda saldırdığın yer düşmanın tarafından savunulamayacaktır. Savunmada usta savaşçı toprağın böğrüne saklanırlar; nerede olduklarını anlamak imkansızdır. Nerede olduğun bilinemediğinde kuracağın savunmaya saldırı olanaksızdır.

#Kriz anında nakit bolluğu olan firmalar her zaman bir adım öndedir.

nakit bollugu


9. Kurnazlık ve gizlilik denilen kutsal sanat! Senin sayende görünmez olmayı; senin sayende duyulmaz olmayı öğrenip, düşmanın kaderini elimizde tutuyoruz. 

ÇAO ÇAO: Bu doğru bilginin düşmana sızmaması demektir.

JIA LIN: Emirler tam olarak yerine getirildiğinde askerin tüm içtenliği ile sadık olacak, savunma hazırlıkları tam güvenceye kavuşacaktır. Kendini bu kadar iyi saklayıp sırlarını koruduğunda düşman gerçek yapın hakkında tam bilgiye ulaşamayacağından be yapacağı konusunda emin olamayacaktır. Haber almaları başarısız kalacaktır.

MEI YAOCHEN: Saldırıda usta savaşçılar sırlarını asla açıklamazlar. Savunmada usta olanlar ise derinliğine düşünüp asla açık nokta bırakmazlar.

DU MU: Gizlilik sessizdir; bilinmezlikse harekettir. Sessizlik savunma, hareket saldırıdır. Düşmanın yaşamı ya da ölümü senin elindedir. Düşmanın kaderi sensin.

DO YOU: Öylesine ustalıkla saklanmalısın ki görünmez olup gizemli bir ruh gibi değişken olmalısın.

MEI YAOCHEN: Yapısızlık öylesine sır içeren bir gizliliktir ki düşmanın asla casusluk yapamaz. Sessizlik öylesine gizemli bir çabukluktur ki kimse seni göremez.

#Yeni bir ürünü piyasaya sürmeye hazırlanırken hem proje hem üretim hem de dağıtım aşamasında karanlık gibi sessiz ol, dağıtım işlemini aynı zaman dilimine sığdır.

10. Düşmanın zayıf noktalarını hedef alırsanız ilerlerken direnişle karşılaşmazsınız; düşmandan çabuksanız düşman takibinden rahatlıkla kurtulursunuz. 

HO YANXI: Birliklerin düşmanın açıklarından geçerek ilerlemesini biliyor ve geri çekilirken süratlerinin avantajından yaralanabiliyorsa düşman seni yenme şansını yakalayamadan sen düşmanı yenebilirsin.

ZHANG YU: Düşmandan uzakta beklerken düşman hatları arasında bulacağın bir gediğe beklenmedik bir anda hızla saldırdığında düşman seni nasıl durdurabilir ki? Amacına ulaşır ulaşmaz olanca süratle bulunduğun sağlam mevzilere geri döndüğünde düşman seni nasıl takip edebilir ki? Askeri koşullar sürate bağlıdır. Rüzgâr gibi gel, şimşek gibi git, o zaman düşmanların seni asla yenemeyecektir.

#Rekabet edilen firmanın hizmetlerinin aksadığı niş alanlarında müşteri potansiyeli daha fazladır.

hizmet aksakligi


11. Düşman ister derin bir hendeğin ardında, isterse yüksek bir tepede mevzide bulunsun, çatışmaya girmek arzusundaysak düşmanı bizim istediğimiz yere çekip, bizim koşullarımızda savaşmaya zorlamalıyız. 

ÇAO ÇAO: Düşmanın iaşe yollarını kes, dönüş yollarını kontrolüne al ve düşmanın sivil liderlerine saldır.

DU MU: Sen ülkendeyken düşman işgale geldiğinde düşmanın malzeme akışını durdur ve düşmanın geri dönüş yolunu kapat. Düşman topraklarında işgale kalktığında ise düşmanın sivil liderlerine saldırılar düzenle.

#Rakip şirket mükemmel bir hizmet ve sorunsuz bir müşteri ağına sahipse o niş alanında asla yeni yatırımlar yapma.

12. Savaşı arzulamadığımızda ise, kampımızın izleri ortada olsa bile, bıraktığımız  izlerle oynayarak düşmanı  şaşırtabiliriz.  

LI QUAN: Düşmanını şaşırtarak yanlış yollara yönelt ki sana saldıramasın.

DU MU: Düşman saldırmak üzere üzerine geldiğinde karşısına çıkmaktansa stratejik bir değişiklik yaparak düşmanı şaşırtıp özgüvenini sars. O zaman düşman saldırı düşüncesini unutup sana karşı saldırı konusunda kararsız kalacaktır.

ZHANG YU: Kendi topraklarında bulunduğunda elindeki askerin sayısına oranla yeterli malzemen olması halinde, düşman senin üzerine elindeki asker sayısına oranla yetersiz malzeme ile gelmişse hemen savaşmamak senin lehine olacaktır. Savunmanın yeterince güçlü olmaması nedeniyle düşmanın senin üzerine düşmanın senin üzerine saldırmaya cesaret edememesini arzu ediyorsan düşmanı şaşırtıp senden uzakta tutacak bir plan hazırla. Örneğin bir seferinde Sima Yi, tam ZHuge Liang’a saldırıya kalkacağı sırada düşmanının bayraklarını indirdiğini, savaş davullarını kaldırdığını, kapıları açıp yolları temizlediğini görünce bir tuzaktan çekinerek saldırıdan vazgeçer, birliklerini geri çekip oradan uzaklaşır.

#Rekabet edilen alanda daima yenilikçi hizmetler üreterek farkını ortaya koy.

13. Düşmanın pozisyonunu öğrenip, kendimizi düşmandan gizleyerek güçlerimizi dağıtmadan bir arada tutabiliriz. Bu arada düşmanı bölmeyi başarmak çok önemlidir. 

ZHANG YU: Senin için normal olanı, düşmanın anormal görünsün; senin için anormal olanı, normal sansın. Bu durum düşmanı yapısını belli etmeye zorlayacaktır. Alışılmadığı alışıldık, alışıldığı alışılmadık olarak kullanma yeteneğini bir girdap değişkenliğine getirdiğinde, kendini düşmanından tamamen gizlemiş olursun. Düşmanın gerçek yapısını gördüğünde yapacağın tek şey elindeki tam gücü doğru noktaya sevk etmektir. Düşman seni göremediğinden her noktasını güvenlik altına almak amacıyla elindeki kuvvetlerini bölmek zorunda kalacaktır.

#Rakip şirketin duran varlıklarını,  elindeki nakit miktarını ve yapacağı yeni hamleleri sıkı takip et, büyük işler öncesi duran varlık alımlarını ve nakit akış bilgilerini olduğunca saklı tutmaya çalış.

hesaplama


14. Düşmanı parçalara bölerken kendi güçlerimizi bir arada tutarsak düşmanın ayrı, ayrı birimlerinin karşısına tek güç halinde çıkabiliriz. 

ZHANG YU: Düşmanın zayıf ve kuvvetli olduğu yanları gördüğünde detaylı hazırlıklara gerek duymayacak ve tam gücünü bir noktaya toplayacaksın. Öte yandan senin yapını tam çözemeyen düşman pek çok noktayı aynı anda denetleyebilmek amacıyla elindeki güçleri ayırmak zorunda kalacaktır. Bu durumda senin elindeki birleşik güç karşısındaki bölünmüş parçalara karşı kesinlikle üstünlük kazanacaktır.

#Her koşul ve şartta şirketin alt birimlerini bir ve birlik içinde tutmayı başarmalısın.

15. Böylece zayıflattığımız düşman  kuvvetlerine üstün bir güçle saldırabilirsek, düşmanlarımızı zora düşürebiliriz. 

DU MU: Kendini tam anlamıyla sağlamlaştırıp tüm engelleri kurduktan sonra düşmanın tam durumunu anlamasına fırsat vermeden çık ve saldırıya geç. Düşmanını öylesine rahatsız edip şaşırt ki korku içinde birliklerini bölerek her yanını birden savunmak zorunda kalsın. Bu aynen yüksek bir tepeye çıkarak kalın bir örtünün ardından düşman kalesinin durumunu izlemeye benzer. Böyle bir durumda düşmana kendi saldırı ya da savunma düzenini anlama fırsatı vermeden düşmanın tam durumunu anlamış olursun. O zaman düşman kuvvetleri bölünmek zorunda kaldığında senin kuvvetlerinin bir noktada toplanması mümkün olur. Bilindiği gibi birleşik güçler her zaman için dağınık güçlere karşı üstün gelir.

16. Düşmana saldırmayı arzuladığımız noktayı çok ustaca saklamalıyız. O zaman düşman pek çok olasılığı aynı anda göz önüne almak zorunda kalacak; bu da güçlerini  bir  noktada birleştirmesine engel olacaktır. Karşımıza toplu bir düşman gücü yerine bölünmüş birimler çıkacaktır. 

ÇAO ÇAO: Düşman yapını, düzenini anlayamadığında şüpheye düşer ve tüm yönlerini savunma telaşı içinde elindeki güçleri bölmek zorunda kalır. Bu düşman birliklerinin küçük ve dolayısıyla zayıf birimler halinde kalmasını doğurur.

WANG XI: Düşman asla nereden saldıracağını anlama fırsatı verme, yoksa tüm kuvvetini o noktaya toplar.

#Rakip şirketin bitirdiği, aktif ve planlanan yatırımlarının analizini yapmadan asla onla rekabet edemezsin. 

analiz


17. Böyle bir durumda düşman, ön cephesini güçlendirmeye kalktığında ard cephesini, solunu kuvvetlendirmeye kalktığında sağını zayıflatacak; her yöne destek sağlamaya çabaladığında ise her cenahı birden gücünü yitirecektir. 

DO YOU: Birlikler çeşitli yönleri güven altında tutmak üzere dağıldığında doğal olarak küçük birimlere bölünmek zorunda kalırlar.

18. Olası çatışmalara her an hazır olma kaygısı düşman birimlerini zayıflatacak, düşmanı bu tür çabalara zorlama da bize sayısal üstünlük sağlayacaktır. 

19. Savaşılacak yer ve zamanı bilirsek, kendimizi savaşa konsantre edebiliriz. 

20. Ama, yer, ve zaman bilinemiyorsa sol cenah sağ cenaha, ardçılar öncülere yardım edemeyecektir. Hele bir de ordunun uç noktaları arasında büyük mesafe varsa bu problem daha da öldürücü durum alır. 

DU YU: Filozof Quan’ın da söylediği gibi “Düşmanın üzerine stratejisiz giden savaşta kendi kendini yok eder.”

#Hangi niş alanlarında hizmet üreteceğine karar vermeden önce o bölgede hizmet veren şirketleri detaylı olarak incelemelisiniz.

21 . Böyle bir durumda düşman kuvvetleri sayı olarak bizden üstün bile olsa sonunda zafer bizim olacaktır. 

LI QUAN: Savaş yerini ve zamanını bilmediğinde elindeki güç düşmandan sayıca üstün olsa bile nasıl olurda düşmanı yeneceğin konusunda emin olabilirsin?

MENG SHI: Düşmanına savaş yeri ve zamanını kestirme şansı tanımazsan zafer her zaman senindir.

22. Düşman sayıca bizden üstünken bile düşmanı bizimle savaşmaktan caydırabiliriz. Bu da onun planlarını keşfetmeye, zafere yönelik stratejilerini önceden anlamaya bağlıdır. 

JIA LIN: Düşman sayıca üstün olsa bile şayet senin gücün hakkında yeterli bilgiye sahip olamaz ve düşmana sürekli düzenleyeceğin baskınlarla düşmanı kendini koruma zorunda bırakacak olursan düşman savaş planı hazırlama fırsatı bile bulamayacaktır.

ZHANG YU: Düşmanı güçlerini bölmeye zorla ve üzerine tam güçle gelmesine asla izin verme. O zaman kimse seninle başa çıkamaz.

#Yetenekli bir lidere sahip şirket 1000 çalışanın olduğu bir şirkete bedeldir.

23. Düşmanı kızıştırıp gücünü, hareket kabiliyetini anlayın. Saldırıya zorlayıp, kendisini ortaya çıkartmaya, kuvvetli ve zayıf noktalarını göstermeye zorlayın. 

MENG SHI: Düşman koşullarını iyi değerlendir, ne yaptığını iyi takip et; o zaman planlarını ve gerçek durumunu anlarsın.

CHEN HAO: Düşmana saldırın ya da tam tersine kaçar gibi davranışlar göstererek dikkatini çekin. Düşmanın saldırı ve savunma yapısını anlamanın en kolay yolu budur.

DU MU: Düşmanı karıştırıp karşılık verilmesini sağladığınızda düşmanın gerçek davranışını, düzenli ya da düzensiz olduğunu anlarsınız. Askeri deha Wu Qi düşman komutanlarını değerlendirmek için şu stratejiyi geliştirmiştir. Cesur askerlerden oluşan başıbozuk görüntüde bir birlik kurup düşman üzerine ani saldırılar düzenleyin. Küçük çatışmalara girdikten sonra hemen kaçmalarını sağlayın ve düşmanın ne yapacağını dikkatle izleyin. Düşman birlikleri konumlarını bozmuyor kaçan birliğinizin peşine düşmüyor, böylece avantaj kazanmaya çalışmıyorsa çekinin; komutanın bir stratejisi var demektir. Öte yandan düşman başıbozuk bir guruh gibi birliğinizin peşine düşüyorsa o zaman düşman komutanları orduya hakim değil demektir. Bu durumda hiç tereddüt etmeden saldırıya kalkabilirsiniz.

#Bir niş alanına girmeden önce o bölgede hizmet üretecek rakip firmaların hareket kabiliyetlerini analiz edin.

hareket kabiliyeti


24. Düşman ordusu ile kendi ordunuzu dikkatle mukayese ederek hangi noktalarda sizden güçlü, hangi noktalarda sizden zayıf olduğunu keşfedin. 

25. Taktik manevralar esnasındaki en büyük başarınız bu manevraları düşmandan saklamakta göstereceğiniz ustalıktır. Manevralarınızı  sakladığınızda düşmanın casuslarından ve böylece düşmanın taktisyen beyinlerinden korunmuş olacaksınız. 

LI QUAN: Ordunuzun saflarını bozup gerilla birimleri kurun. Sonra da flamalarınızı, sancaklarınızı indirip davullarınızı susturarak düşmana zayıf ve düzensiz bir insan yığını havası verin ki düşman belirli bir düzene geçerek üstünüze gelsin. Ya da tam tersine sahte kamp ateşleri ve sancaklarla kendinizi olduğundan daha güçlü gösterin ki düşman başka bir düzene geçsin. Düşmanın üzerine gitmek ölüm, olduğunuz yerde kalmak ise yaşamak anlamına geliyorsa bulunduğunuz mevkiinin önemi ortaya çıkmaktadır.

DU MU: Ölüm ve yaşamın belirlenme yeri savaş meydanıdır. Ölüm alanındaki düşmana saldırı size yaşamı yaşam alanındaki düşmana saldırı ise ölümü getirecektir. Bunun anlamı şudur: Her türlü yöntemi kullanarak düşmanın kafasını karıştırıp rahatsız edin. Böylece düşmanın yapısını anlayacak size nasıl karşılık vereceğini kestirebileceksiniz. Bu bilgiye ulaştığınızda hangi alanın düşman ya da sizin için yaşam alanı hangi alanın ölüm alanı olduğunu anlayacaksınız. Düşmanın ve kendinizin hangi noktalarda güçlü olduğunu hangi noktalarda zayıf olduğunu dikkatle inceleyip karşılaştırın.

WANG XI: Düşmanın ve kendi ordunuzun güçlü ve zayıf yanlarını karşılaştırın, o zaman hangi noktanın zayıf hangi noktanın güçlü olduğunu anlayacak, saldırı ya da savunmanın avantajlarını değerlendirebileceksiniz.

#Şirketinizin ve rakip şirketin sahip olduğu tüm imkanları kıyaslayın, taktik ve stratejilerinizi rakip firmanın zayıf olduğu alanlar için yoğunlaştırın.

26. Unutmayın, zafer sizin ne yaptığınızı anlayamayan düşmanın hatalı taktikleri sayesinde gelecektir. 

27. Zafer esnasında uyguladığım taktikleri herkes görebilir,  ancak kimsenin göremediği , zafer yolunu açan stratejilerimdir. 

ZHANG YU: Yapacağınız ilk iş doluluk ve boşluk kurallarını uygulayarak düşmanı belirli bir kalıba sokmaya çalışmak olmalı. Böylece düşmanın yapısını anlayacak ancak aynı sırada kendiniz yapısız durumunuzu koruyacaksınız. Düzeniniz, yapınız düşman tarafından anlaşılamadığında düşman izinizi bulamayacak, düşman casusları çaresiz kalacak bunun sonunda da düşman size karşı etkili planlar hazırlayamayacaktır.

28. Size zafer kazandıran bir taktiği bir daha tekrarlamayın. Ancak, metotlarınızı koşullara göre gerekli değişiklikleri yaparak sürdürebilirsiniz. 

LI QUAN: Savaşta değişiklikler düşünmek zorunluluktur. Zafere ulaşmak için asla eski stratejilerinize dayanmayın.

DU MU: Düşman hangi düzene girerse girsin zaferi kazanmak için düşman düzenine uyum gösteririm.

# Bir niş alanındaki başarınız rakip şirketin başarısızlığı ile doğru orantılıdır.

basarmak


29. Askeri taktikler suyun akışına benzer. Bildiğiniz gibi su doğal olarak yükseklerden aşağılara akar. 

30. Böylece savaşta uygulanacak etkili yol güçlüden uzakta durup, zayıfa saldırmaktır. 

31. Su nasıl toprağın eğimine göre akarsa, asker de zafere düşmanın durumuna göre akar. 

32. Suyun nasıl sabit bir şekli yoksa, savaşta da sabit koşullar yoktur. 

33. Taktiklerini düşmana göre değiştirebilmeyi beceren komutan zafere ulaşacaktır. 

34. Beş element (su, ateş, ağaç, metal, toprak) her zaman kendi başlarına eşit derecede belirleyici olmaz. Dört mevsimin etkilerinin yanı sıra, ayın med-cezir etkileşimi, günlerin uzaması-kısalması da bu beş elementi etkiler.

LI QUAN: Zafer düşmana bağlıdır. Hafif bir birlik düşmana uzun süre direnemez bu nedenle kuşatma altında kalırsan mutlaka kaybedersin. Ağır birlikler kışkırtıldığında durumunu açığa çıkarmak zorunda kalır. Düşman öfkeli ise daha çok kızdır; düşman kuvvetli ise kendi birliklerini dinlendir. Düşman komutanı gururlu ise aşağıla, açgözlü ise rüşvet öner, şüpheci ise ardına casuslar düşür. Zaferin düşmanın davranışlarından geleceğini asla unutma.

MEI YAOCHEN: Kalabalıklar zaferin kazanıldığını bilir, ancak zaferin esas olarak düşmanın yanlışlarından kazanıldığını bilmezler. Zaferin ardındaki hüneri sezseler bile zaferi doğuran gerçekleri anlayamazlar.


LI QUAN: Savaşta zafer herkes tarafından anlaşılabilir ancak zaferin kesinleştiren bilimi pek az kişi tarafından bilinen gizemli bir sırdır.

#Başarılı bir lider şirketi her türlü kriz anında bir arada tutabilen ve krizden şirketini güçlendirerek çıkarabilen kişidir.

Yorum Gönder

1 Yorumlar
  1. Girişimciye karşısındaki muhatabını rakip yerine değilde, düşman olarak görüp davranması çok acımasızlık olur. Bilgilerden pay çıkarmak iyi oluyor. İnsanların biri birine faydalı olması güzel bir davranış oluyor.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top