Büyük Düşün, Fark Yaratmak İçin Neler Yapmalısın?

0

Birçok insan, büyük düşünmenin en büyük veya en karmaşık hedeflerinize ulaşmanın anahtarı olduğunu söylüyor, ancak nereden başlayacağınızı bilmek zor. Oturup gerçekten ne yapmak istediğinizi düşünmek için kendinize biraz zaman vermek, büyük düşünmenin ilk kısmıdır. İzleyebileceğiniz bir plan oluşturmak ve hedeflerinizi her seferinde biraz zorlarken motive kalmak, büyük bir düşünceyi gerçeğe dönüştürmenize yardımcı olabilir.


1-Hayal Gücünüzü Kullanın

  • Düşünme zamanını planlayın.


#Yeni projeleri veya mevcut hedeflere yönelik yeni yaklaşımları göz önünde bulundurmaya hazır olduğunuzda, biraz zaman ayırın. 90 dakika veya iki saat, ne yapacaksanız tüm zamanınızı düşünmek için kullanın.

#Düşünmek için zamanın tamamını kullanmak, daha önce düşünmemiş olabileceğiniz yaklaşım ve stratejileri bulmanıza yardımcı olur, çünkü bir ya da iki iyi fikir ortaya koyma eğiliminde olduğumuzu ve “O Kadar!”, “Ben Hazırım!” diyerek kendinizi daha uzun düşünmeye zorlayın bu durum beyninizin normalde gitmeyeceği yerlere gitmenize yardımcı olur.

#Düşüncelerinizi farklı ortamlarda yapmaya çalışın. Örneğin, bir yürüyüşe çıkabilir ya da yeni bir kahve dükkanını ziyaret edebilirsiniz. Farklı bir ortamda olmak, beyninizin normal ortamınızda olduğundan farklı olasılıkları tanımlamasına yardımcı olabilir.


  •  İmkansızı Deneyin

#Hayatınızda “küçük” olarak düşünmek kolaydır, çünkü hayalleriniz veya hedefleriniz hakkında pratik veya gerçekçi olmak zorunda hissetmek kolaydır. Büyük düşünmek, gerçekçi düşünmenin ötesine geçmenin ve imkansız veya imkansız gibi görünebilecek şeylere doğru ilerlemenizi gerektirir.

#Mesela yazmak istediğini söyle. Bunun hakkında düşünmenin gerçekçi bir yolu, her gün bir şeyler yazmak istediğinizi söylemek olabilir. Bu, yazma sevginiz hakkında gerçekçi bir amaç ve gerçekçi bir düşünme şeklidir.

#İmkansızı denemek, yazıyla daha fazlasını yapabileceğiniz normalde düşündüğünüzü almak anlamına gelir. Kitabınızı en sevdiğiniz kitapçıda rafta görmenin nasıl bir şey olduğunu hayal edin belki de şık bir ekranda. New York Times En Çok Satanlar listesinin başında adınızı ve kitabınızın başlığını gördüğünüzü hayal edin. Bu büyük düşünmenin en kolay yoludur.

#Bunu bir vizyon tahtası oluşturarak da yapabilirsiniz. Bir poster panosu alın ve bir dergiden aldığınız resimleri ve kelimeleri hedeflerinizi göstermek için kullanın. Ardından, tahtayı sık sık göreceğiniz bir yere yerleştirin ve hedeflerinizi hatırlatmanıza yardımcı olun.


#Büyük düşünmek normalde yaptığınızın ötesinde düşünmek anlamına gelir, bu yüzden doğal olarak konfor alanınızın dışına çıkmanız gerekir. Yeni projeler veya yaklaşımlar hakkında düşünürken, kendinizi biraz rahatsız hissetmenize izin verin. Geldiklerinizden biraz korkmazsanız, yeterince büyük düşünmezsiniz.

#Örneğin, okul için bir konuşma projeniz varsa, ancak bunun hakkında büyük düşünmek istiyorsanız, genellikle rahat olmadığınız bir konuşma stili sunmayı düşünün. Doğrudan gazetenizden okumak yerine, yalnızca birkaç kurşun noktasından çalışın ve daha az resmi görünmesini sağlayın. Konuşmanıza ilgiyi artırmak için müzik veya görsel eklemeyi düşünebilirsiniz.


2- Hedeflerinizi Belirleyin

  • Ulaşılabilir Hedefler Belirleyin.


#Büyük düşünmek imkansız olanı hayal etmek anlamına da gelmemelidir. Daha büyük bir şey elde etmek için kendinize ilham vermeyi denemek için çılgınca hırslı bir hedef belirlemek cazip gelir, ancak bunu yapmak başarısızlık için kendinizi hazırlayabilir.

#Örneğin, bir gün karşılayabileceğiniz türden bir ev için büyük düşünüyorsanız, normalde olacağınızdan daha büyük olduğunu düşünün, belki de 25.000 ila 50.000 $ veya birkaç yüz bin dolar. Ancak planınızın milyonlarca dolarlık bir evi alabilmesi için çok büyük olduğunu düşünmeyin. Bir gün başarabilirseniz bu harika ancak daha ulaşılabilir hedefler belirlemek sizi hayal kırıklığına uğratmanıza engel olur ve başarabilecekleriniz konusunda iyi hissetmenize yardımcı olur.

  • Hedefinizi Adımlarla Ayırın.


#Büyük hayallerinizi hayata geçirirken nihai hedefiniz konuşma yapmak, ev almak, en çok satan kitap yayınlamak vb. büyük olsa da oraya ulaşmak için birden fazla küçük adım atmanız gerektiğini kabul edin. Bu nedenle büyük bir hedefe ulaşmanın en iyi yolu, onu daha küçük ve daha uygulanabilir adımlara bölmektir. Hedefiniz göz önünde bulundurulduğunda bu hedefin gerçekleşmesi için yapmanız gereken her şeyin bir listesini yapın. Bu davranış hedefinizin daha ulaşılabilir ve daha az yorucu olduğunu görmenize yardımcı olur.

#Örneğin hedefiniz en çok satan kitap yazmaksa küçükten başlamanın bir örneği daha popüler hale gelen konuları veya türleri araştırıyor olmanızdır.(şimdi popüler olan şeylere odaklanmak istemezsiniz, çünkü gelecekte kitabınız bitmeden işler değişecek).

#Bir konuşma yazıyorsanız küçükten başlamak sadece konuşmak istediğiniz şeylerin bir listesini yapmak anlamına gelebilir.

#Hedefinize adım attığınızda onları başarmanız için gereken sıraya göre yeniden düzenleyin.

  • Hedefleriniz İçin Son Tarihler Belirleyin.


#Büyük hedeflerinizin ne olduğunu belirledikten sonra onlar için son tarihler belirlemeniz gerekir. Bu sizi sorumlu kılar ve her şeyi bir gün başarmak için çalışmayı gerektirir. Ayrıca, oluşturduğunuz tüm küçük adımların daha az yorucu veya daha yönetilebilir görünmesini sağlar.

#Son tarihlerinizden bazılarını yeniden ayarlamanız gerekebileceğini unutmayın bu nedenle esnek olmanız önemlidir. Hedeflerinizden bazılarının yeniden ayarlanması gerekiyorsa kendinizi zorlamayın.


#Büyük hedefleri kendi başınıza başarmanın hiçbir yolu yoktur. En çok satan yazarlar, kitaplarının milyonlarca kopyasını kendi başlarına yayınlamaz, basmaz ve dağıtmazlar. Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için ne tür insanlara ihtiyaç duyduğunuzu belirlemek için kendi zayıf yönlerinizi belirlemek için bazı rutin araştırmaları yapmanız gerekir. 

#Hedeflerinize ulaşmak için yayıncılara veya bir editöre ne zaman ulaşmanız gerektiğini bilirsiniz. Bu tür insanlara ulaşmak için atmanız gereken adımları listenize dahil ettiğinizden emin olun.

  • Sürekli Çalışın.


#Hayatınızdaki tüm düşünme ve planlama nihayetinde büyük hedefinizi gerçeğe dönüştürmek için harekete geçmediğiniz sürece önemli olmayacak. Her gün hedeflerinize doğru çalışmanız gerekir. Ne kadar yavaş çalıştığınız ya da sonuçları görmenin ne kadar sürdüğü önemli değil. Sürekli bir hedefe doğru çalışırsanız, sonunda oraya varacaksınız.

#Büyük hedefinize doğru adım atmak için bir program oluşturmak tutarlı kalmanıza yardımcı olabilir. Çalışmak için her gün belirli bir süre ayırın, bu çalışma her gün aynı saatte olabilir mesela. Bu, başka şeylerden rahatsız olmanızı önler ve tutarlı kalmanızı garanti eder.

#Harekete geçmenin mutlaka her gün gerçekten büyük bir şeyi başarmak anlamına gelmediğini unutmayın. En çok satan kitabı yazmak için attığınız adımlardan biri bir editörle anlaşmaksa bir gün içinde bu adıma ulaşmak için tek yapmanız gereken potansiyel başarılı editörleri araştırmaktır. İkinciyi atmak için ilk adımı atmanız gerekir ve harekete geçtiğiniz sürece, eylemin ne kadar büyük veya küçük olduğu önemli değildir. 



  • Bir Destek Sistemi Geliştirin.

#Büyük hedeflere ulaşmanın en önemli kısmı sizi önemseyen insanların yardımına ve desteğine ihtiyacınız olduğunun farkına varmaktır. Bir destek sistemine sahip olmak motive olmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi destekleyici insanlarla kuşatmak, planlarınızı asla eleştirmeyecek insanlarla kendinizi kuşatmak anlamına gelmez. Size karşı dürüst olacak ve fikirlerinizi geliştirmenize yardımcı olacak insanları istemelisiniz.

#Örneğin, okul için bu konuşma üzerinde çalışıyorsanız ve onunla farklı bir şey yapmayı taahhüt ediyorsanız bir arkadaşınızdan ne olduğunu dinlemesini ve nasıl gittiğini düşündükleriyle ilgili dürüst olmanızı isteyin. Çalıştığın şeyin işe yaramadığını düşündüklerini duymak acı verici olabilir, ama sonuçta seni daha iyi yapar. Ve yeni bir bakış açısı elde etmek, motive olmanıza yardımcı olur.

#Destek sisteminizden sizi sorumlu tutmanıza yardımcı olmasını da isteyebilirsiniz. Son teslim tarihlerinizi veya daha küçük adım hedeflerini onlarla paylaşın ve sizden kontrol etmelerini isteyin.

#Başkalarına da aşırı derecede güvenmek konusunda dikkatli olun. Başkalarının görüşlerini almak ve önerilerini takip etmek için çok zaman harcıyorsanız, büyük düşünmelerine yardımcı olmakta gerçekten çok başarılı olacaksınız, ancak kendiniz için büyük düşünerek bu kadar iyi düşünmeyeceksiniz. Eleştiri bazen yardımcı olabilir, ancak değerinizi başkalarının ne düşündüğüne dayandırmamak önemlidir. Başkalarının görüşlerine çok fazla güvenmek kendi kendini sınırlayabilir.

  • Küçük Zaferleri Kutlayın.


#Hedeflerinize ulaşmak için yapmanız gereken şey küçük günlük şeylere odaklanmaktır. Küçük zaferleri kutlamak, bir şeyi başardığınızı hissetmenize yardımcı olabilir. Örneğin amacınız en çok satan kitaba sahip olmaksa araştırmanızı tamamladığınız günü kutlayabilirsiniz. Ya da bir bölüm yazdığınız günü. Ya da bir oturuşta yazılı birden fazla sayfa aldığınızda bile.

#Pek çok farklı şekilde kutlayabilirsiniz ve pahalı olmaları gerekmez. Basamaklarınızdan birini kontrol ederken bir parça çikolata ile kendinizi ödüllendirin. Ya da dışarıda arkadaşlarınızla güzel bir gece geçirmenin veya bir Cumartesi gecesi yeni bir TV şovunu canlandırmanın keyfini çıkarın.

#Ne kadar küçük olursa olsun duvarınıza bir takvim yerleştirmeyi ve gerçekleştirdiğiniz tüm hedefleri işaretlemeyi deneyin.


#Başarısız olabileceğiniz tüm yollara çok fazla odaklanırsanız veya ilk hedefinizden daha azına düşerseniz başlamak için hiçbir zaman motivasyonunuz olmaz. Herkes zaman zaman başarısız oluyor ve bu sorun değil.
#Başarısız olabileceğiniz veya yetersiz kalabileceğiniz yolların bir listesini yapın ve büyük hedeflerinizi gerçekleştirmek için çalışırken farklı olasılıklar olduklarını kabul edin.

#Başarısız olursa, başarısızlığınızın sizi tanımlamadığını unutmayın. Başarısızlığa neyin yol açtığını değerlendirin ve tekrar başlayın.

#Başarının A noktasından B noktasına düz bir çizgi olmadığını aklınızda bulundurun. Yol boyunca zorluklar ve gerilemeler olacaktır. Karşılaşabileceğiniz bazı zorluklar hakkında bilgi edinin ve bunlarla nasıl başa çıkacağınızı düşünün.

Bu konuya ilişkin yaşanmış bir hayat hikayesini okumak için buradan okumaya devam edebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top