Sun Tzu, Savaş Sanatı, Bölüm IX, Ordunun İlerlemesi - Girişimciler İçin Altın Öğütler

0

Savaş Sanatı'nın Dokuzuncu Bölümü : Ordunun ilerlemesinin önemini vurgulamaya ayrılmıştır. 

 "Askeri konularda sayısal üstünlük her zaman yararlı olmayabilir, önemli olan aşırı saldırganlıktan arınarak gücünü konsantre etmek, düşmanın gücünü tam kestirerek halkı yanına çekmeyi başarmaktır" 

"Stratejisi olmadan düşmanını hafife alan bireysel savaşçı düşmana esir düşmekten kendini kurtaramaz"


"Emrindekileri kültüre yönlendir, savaş sanatı ile birleştir, bu sana zafer getirecektir."

SUN TZU DER Kİ;


1 . Şimdi meselemiz ordunun kamp kurmasında. Gözünüz düşman işaretlerinde olsun. Dağları çabuk geçip vadilere yakın yerleri tercih edin. 


LI QUAN: Dağlık yerlerde dar geçitleri güvence altına alıp vadilerde su ve çayırlardan yararlanın.


ÇAO ÇAO: Bu, konu ilerlemek için en avantajlı yolun seçilmesi ile ilgilidir.

# Bir şirketin kuruluş aşamasında planlama süreci uzadıkça detayların içinde boğulmaya devam edersiniz, harekete geçip niş alanınızda faaliyet göstermek plan sürecini kısa bir sürede atlatmanızda yardımcı olacaktır.

2. DAĞ SAVAŞI:Kampı yüksek noktalarda güneşi karşınıza alarak kurun. Savaşmak için tepelere tırmanmayın. 


DU MU: Eski savaşçılar “Savaş yokuş yukarı değil yokuş aşağı yapılır” derler.

# Şirket kuruluşunu gerçekleştirdikten sonra hedeflerinize yoğunlaşın, gözünüzü kısa vadeli hedeflere çevirin.

3. NEHİR SAVAŞİ:Ordunuz nehri geçtiğinde olabildiğince kısa zamanda nehirden uzaklasın. 

4. İlerlemekte olan düşman nehir geçiyorsa, nehrin ortasında karşılamak üzere saldırmayın. En iyi an düşmanın yarısının geçtiği yarısının hala su içinde olduğu andır. 


ÇAO ÇAO: Düşmanı nehir geçmeye zorla.

# Kriz anında rekabet şartlarını zorlamak yağan yağmurda bardağa su toplanmasını beklemek gibidir, yapılması gereken daha önceden alınan tedbirleri uygulamaktır.

5. Saldırı  hususunda ne kadar sabırsız olursanız olun, sakın nehri geçmek üzere nehir kenarında durmakta olan düşmana saldırmayın. 

6. Uzun mesafeli silahlarınızı güneşe bakar şekilde düşmandan yüksek araziye yerleştirin. Düşmana nehir yukarı saldırmayın. 


JIA LIN: Nehirde savaş sırasında sel baskını altında kalma olasılığının yanı sıra düşman nehre zehir de atabilir. Yine de nehirde savaşmaya zorunlu kaldığınızda nehir yukarı savaşmaktan uzak kalın ki bir yandan düşmanla bir yandan nehir sularıyla savaşmak zorunda kalmayın.


DU MU: Bunun dışında nehirde bulunduğunuz sırada elinizdeki botları akıntı altında bırakmayın. Düşman akıntıyı ardına alarak üzerinize saldırabilir.

# Yeni bir niş alanında sektöre hakim bir şirketle rekabet etmeye hazırlanıyorsanız o şirketin yan hizmet sektörleri ile rekabet etmeniz daha doğru bir tercih olacaktır.



7. BATAKLIK SAVAŞI: Bataklıkları geçerken amacınız en kısa zamanda bataklıktan çıkmak olsun. 

8. Bataklıkta savaşmak zorunda kalırsanız, unutmayın ki elinizde su ve otunuz vardır. Arkanızı ağaçlara verip savaşın. 


WANG XI: Düşmanla böyle bir durumda karşılaşmanız halinde bile yapmanız gereken şey bulunduğunuz konumdan en iyi şekilde yararlanmak olmalıdır. Sırtınızı mutlaka güvende tutmalısınız.

# Krizin derinlemesine piyasayı sarstığı günlerde yapılacak en iyi seçim kendi öz kaynaklarınıza yönelip dışardan tedarik sürecini durdurmak olmalıdır.

9. DÜZ ALAN SAVAŞI: Düz alanda sağınızı ve ardınızı tepelere verip, düşmanı önünüze alın. 


DU MU: Savaşçı imparator Taigong’un şu sözlerini asla akıldan çıkarmayın; “Bir ordu her zaman nehir ya da bataklığı soluna, tepeleri ise sağına almalıdır.


MEI YOACHEN: Savaş için daima araçlarınızın rahat hareket edebileceği düzlükteki arazileri seçin. Dağları ya da yüksek tepeleri sağ ardınıza aldığınızda moment sizden yanadır. Bu durum özellikle tepe aşağı saldırıda savaşçılar için avantaj yaratır.

# Normal piyasa koşulları hüküm sürerken başarılı olan şirketlerin taktiklerini geliştirerek uygulayabilirsiniz.

10. Bu savaş bilgileri Sarı İmparator'un pek çok düşmanını yenmekte kullandığı stratejinin temel bilgileridir.


ZHANG YOU: Sarı imparatordan burada söz edilmesinin nedeni savaş sanatı kavramının kendisinin döneminde başlamış olmasıdır.

11. Tüm ordular yüksek yerleri alçak zeminlere, aydınlık alanları karanlık yerlere tercih ederler. 

MEI YAOCHEN: Yüksek yerler insanlar için ferahlık sağlarken alçak yerler rutubetli yapısından dolayı hastalık taşır. Bu nedenle yükseklerdeki birlikler moment gücünü arkalarına alır, alçak yerlerdekiler ise zorluklar içinde boğuşur.

WANG XI: Karanlık ve rutubetli yerlerde uzun süre kalan insanlarda depresyon ve hastalıklar baş gösterir.

# Çalışma ortamının koşullarını iyileştirmek çalışanlarınızın moral ve motivasyonunu artıran en önemli faktörlerden birisidir. 




12. Askerlerinize özen gösteriyor, kamp yerlerini kuru arazide kuruyorsanız, askerlerinizi salgın hastalıklardan korumuş olursunuz. Sağlıklı bir ordu zafere daha yakındır. 


MEI YOACHEN: Bu gerçekleri iyi bilenler moment gücü nedeni ile zaferden emin olabilirler.

13. Bir tepeye ya da nehir yamacına geldiğinizde eğimi sağ ardınıza, güneşi karşınıza alarak yerleşin. Böylece hem askerlerinizi korumuş hem de pozisyonunuzun doğal avantajlarından maksimum faydalanmış olacaksınız. 


ZHANG YOU: Askeri operasyonlarda en büyük avantaj arazinin konumundan doğar.

14. Tepelere sağanak yağmurlar indiğinde geçmeyi tasarladığınız nehir kabarmış, köpürmüş olabilir. Bu durumda en iyisi beklemektir. 


ÇAO ÇAO: Beklemekteki amaç  nehri geçerken sel baskını altında kalmamaktadır.

# Az bulunan ürünlere ilişkin mevcut stoklarınızı kriz bitene kadar muhafaza etmek kriz anında ise piyasaya sürebilmek paha biçilmez gelir elde etmenizi sağlayacaktır.

15. Dik uçurumların, sel yamaçlarının, derin çukurla saklı vadilerin, sık çalılıkların, bataklıkların büyük yarıkların bulunduğu bölgelerden olabildiğince çabuk çıkın, böyle yerlerden zorda kalmadıkça uzakta kalın. 

16. Siz bu tür yerlerden uzakta kalmaya dikkat ederken, düşmanı buralara sürüklemeye; düşmana saldırıya geçtiğinizde de düşmanın ardında bu tür alanların olmasına özen gösterin. 


ÇAO ÇAO: Askeri operasyonlarda bu tür arazilerden uzakta kalmaya özen gösterirken yapacağınız manevralarla düşmanın ardını bu tür araziye verdirmeye çalışın ki şans düşmandan yana değil, sizden yana olsun.

17. Kampınızın çevresinde tepeler, yüksek otlarla örtülü göletler, kamış tarlaları, ya da çalılıklarla kaplı koruluklar varsa bu alanları adamakıllı kontrol edin. Bu tür alanlar, pusu kurmak isteyen düşman baskıncılarının ve casuslarının en çok tercih ettikleri yerlerdir. 


ZHANG YU: Bu tür arazilere girildiğinde mutlaka durup çevrenizi baştan aşağı arayın. Unutmayın ki bu tür yerler pusu kurmak için ya da düşman casuslarının aranıza sızması, neler konuştuğunuzu, verdiğiniz komutları dinlemesi için ideal yerlerdir.

18. Düşman size yakınlaşmasına rağmen hala sakin ise bulunduğu pozisyonun doğal gücüne inanıyor demektir. 

19. Düşman sakin durmakla birlikte sizi kışkırtıyorsa, sizin üzerine gelmenizi istiyor demektir. 

20. Düşmanın kamp yerine ulaşım kolay gözüküyorsa, mutlaka size bir yem gösteriyordur. 


DU MU: Düşman doğal olarak güvenli bir pozisyonda bulunmaktaysa üssünü başka bir yere taşımaktaysa bunun tek anlamı vardır: Orada kendine bir avantaj görmüştür.

# Rekabet ettiğiniz şirket farklı bir niş alanına yönlendiyse bu durum sizinle rekabetten kaçındığına değil o alanda daha avantajlı bir duruma geçeceğinin göstergesidir.




21. Ormandaki ağaçlar arasındaki bir hareketlenme düşmanın ilerlediğinin simgesidir. Sık otlaklarda gözükecek perdelemeler düşmanın sizi şüphelendirmeye  çalıştığı anlamındadır. 


DU YU: Çalılar arasında perdeleme yapan düşmanın amacı sizi tuzak kurulduğuna inanmaktır.

22. Aniden yükselen kuşlar bir pusunun belirtisidir. Ürkmüş hayvanlar ani bir baskının habercisidir. 

23. Ufukta gözükecek yüksek toz bulutları savaş arabalarının ilerlemekte olduğunu gösterir. Toz bulutları alçak ama geniş bir alana dağılmış ise piyadeler yaklaşmaktadır. Toz bulutları ufak, ufak ve çeşitli yönlere dağılmakta ise düşman birlikleri ateş için odun toplamaktadır. İleri geri hareket eden küçük toz bulutları da düşmanın kamp yapmakta olduğunu belirtir. 


MEI YOACHEN: Hafif birliklerin kampı da hafif tozlu olur.

# Piyasadaki dalgalanmalar reel sektörde yeni bir krizin kapıda olduğunu gösterir, tedbirlerinizi bu doğrultuda almalısınız.

24. Sakin sesle verilen komutlar, yoğunlaşan hazırlıklar düşmanın saldırıya geçeceğini; sert komutlar, saldırı gösterileri ise düşmanın geri çekileceğinin işaretleridir. 


ÇAO ÇAO: Düşman mütevazilik içinde sizinle görüşmeye geldiğinde mutlaka çevreye casuslar çıkarın. Düşmanın büyük bir süratle savaş hazırlığı yaptığını göreceksiniz.

ZHANG YOU: Düşman elçileri sizinle sert konuşuyor, birlikleri ilerliyorsa düşmanın amacı sizi korkutarak geri çekilmenizi sağlamaktır.


WANG XI: Düşmanın sesi yüksek, hareketi tehdit edici olduğunda düşmanın geri çekileceği aklınıza gelmez.

25. Hafif savaş arabaları öne gelir de yanlara hareket ederse, bu düşmanın savaş düzenine geçmekte olduğunun belirtisidir. 


ÇAO ÇAO: Birlikler dizilmeye başladığında tek amaç vardır. “Savaş”.


DU MU: Hafif savaş araçları savaş alanının sınırlarını oluşturur.

26. Belirgin bir anlaşma ile birlikte gelmeyen barış önerileri tuzak belirtisidir. 


CHEN HAO: İki ülke birbirine saldırgan davranışlar içinde iken içlerinden birinin anlaşma imzalamaktan kaçınarak barış ve dostluk yaklaşımı göstermesinin mutlaka bir nedeni vardır. Bu durumdan düşman ya bir iç kargaşa ile karşılaşmış, bu sorunu rahatça çözebilmek için geçici olarak zaman kazanmaya çalışmaktadır ya da sizin gücünüzün kendisinden yüksek olduğunu anlamış ve o nedenle kendisine yeterli hazırlık yapma zamanı kazandırırken sizin dostluk nedeni ile gevşemenizi hedeflemektedir.

27. Düşman birlikleri arasında koşuşturma artar, askerler bölük, bölük toplanırlarsa kritik an gelmiştir. 


JIA LIN: Düşman hatları aniden harekete geçtiğinde mutlaka bir nedeni vardır. Akla ilk gelmesi gereken olasılık düşmana takviyelerin geldiği ve düşmanın üzerinize hücuma kalkacağıdır. Yapılacak en doğru iş derhal düşman saldırısına hazırlanmaktır.

# Bir niş alanında faaliyetlerde artış göründüğünde o alandaki kar payının ani yükselişi yakındır.



28. Bazı birlikler ilerlerken bazıları geri çekiliyorsa, bu yemdir. 


DU MU: Düşman sizi üzerine çekmek amacı ile kendisinde kargaşa ve düzensizlik varmış numarası yapmaktadır.

29. Askerler mızraklarına yaslanıyorsa, acıkmışlardır. 

30. Su getirmeye giden askerlerin ilk işi su içmek olmuşsa, ordu susuz kalmıştır. 


ZHANG YU: Aç insanın enerjisi kalmaz, bunu en rahat silahlarına yaslanmalarında görebiliriz. Orduda genellikle asker hep birlikte yemek yediğinden eğer bir asker açsa tüm ordu aç demektir.


WANG YU: Bu işaretlerin analizi ile düşmanın peşinde açlık ve susuzluğun dolaştığını görebilirsiniz.

31. Düşman kazanabileceği avantajlı bir pozisyon gördüğü halde hareket etmiyorsa, askerler tükenmiştir. 


ZHANG YU: Asker ya da subaylar da yorgun olduğunda savaşa zorlanamaz. Bu nedenle böyle bir durumda başlarındaki komutan bir avantaj görse bile askere saldırı emri vermekten kaçınır.

# Şirket içinde verilen görevler yapılamaz hale geldiğinde yapılacak iş yöneticileri değiştirmek olmalıdır, bu yeni değişim hem çalışanlara yeni bir ümit verir hem de motivasyonu artırır.

32. Kuşların konduğu yerlerde düşman yoktur. Gece gürültü yapan düşmanın sinirleri bozuktur. 


LI QUAN: Surlarında kuşlar gördüğünüz kale terk edilmiştir.

ÇAO ÇAO: Düşman askerleri gece vakti gürültü yapıyorsa düşman komutanı ürkmüş demektir.

DU MU: İnsanlar sadece korktuklarında veya huzursuz olduklarında birbirlerine seslenerek cesaret bulmaya çalışırlar.


CHEN HAO: Her on kişiden biri bile cesur olduğunda düğer dokuz kişi her ne kadar korkak ve zayıf olurlarsa olsunlar kendileri o bir kişi sayesinde güvende hissedebilirler. Ben de ÇAO ÇAO’nun sözlerine katılıyorum. Geceleyin gürültü yapan askerin başındaki komutan korku içindedir.

33. Kampta kargaşa varsa komutanın otoritesi zayıf Bayraklar, flamalar aşağı yukarı hareket ediyorsa askerin içine fitne düşmüştür. Subaylar kızgın ise asker yorgundur. 


LI QUAN: Komutanın otoritesi kalmadığında ordu başıbozuktur.

ZHANG YU: İşaret flamalarının kullanım amacı birlikleri düzenlemektir. Flamalar düzensiz bir şekilde sallandığında ordunun karışıklık içinde bulunduğu anlaşılır.


JIA LIN: İnsanlar yorulduğunda kolay sinirlenirler.

34. Düşman, atlarını buğdayla beslemeye, öküzlerini kesip yemeye başlarsa, yemek kazanlarını ateşe koymuyorsa, çadırlarına dönmeyeceklerini, ölene kadar savaşmaya hazır olduklarını anlamalıyız. 


MEI YOACHEN: Düşman öküzlerini kesmeye başlamış, yemek kaplarını bırakıp, çadırlarına dönmeye başlamışsa umutlarını iyice yitirdiklerini, zafer için ölümüne dövüşeceklerini anlamak gerekir.

35. Küçük gruplar halinde fısıldaşan ya da alçak sesle konuşan asker gruplarının oluşması asker arasında muhalefetin varlığını gösterir. 


MEI YAOCHEN: Askerler arasında fısıldaşma askerin gerçek duygusunu ortaya koyduğunu, askerlerin ağır ağır hareket etmesi ise görevlerin ihmal edilmekte olduğunu gösteren önemli mesajlardır.


WANG XI: Asker arasındaki fısıldaşma askerin ne hissettiğinin, görevlerin yapılmasındaki gevşeme de askerin komutanına olan inancının azaldığının simgesidir. Komutanına inancı kalmamış asker komutan hakkında konuşmaya koyulur.

# Eğer şirketteki çalışanlar arasında dedikodular ve de fısıltılar artmış ise şirket içinde anlaşmazlıkların baş göstereceğini ve yeni sorunlar ile baş başa kalacağınızı anlayabilirsiniz.



36. Çok fazla ödül düşmanın kaynaklarının tükendiğini, çok fazla ceza ise aşırı sıkıntı koşullarının varlığını belirtir.

DU MU: Komutanlar ellerindeki momentin gücü tükendiğinde askeri şevke getirmek ve isyana kalkmalarını önlemek için sürekli ödüller vermeye başlarlar. Asker yorulduğunda cezadan korkuyu unutur, bu durumda askeri korkutmak için komutanlar sürekli ceza vermeye başlarlar.

# Şirket içerisinde sürekli görev değişikliği oluyorsa ya da çalışanlar sürekli mobbinge maruz kalıyorsa o şirket için artık tehlike çanları çalıyor demektir.

37. Coşku ile savaşa girişip, düşmanın gücünü görünce korkuya kapılmak haber almanın zaafını gösterir. 


LI QUAN: Olabilecekleri düşünmeksizin harekete geçtikten sonra korkuya kapılmak akılsız cesarettir. Akılsız cesaretin sonu genellikle kötü olur.

38. Gelen elçiler bize kompliman yapıyorsa, düşman ateşkes istemektedir.


DU YU: Düşman teslim olmaksızın barış ister şekilde size yaklaştığında amacı dinlenmek için zaman kazanmaktır.


WANG XI: Bu durumda moment güçleri daha fazla dayanamayacaktır.

39. Düşman birlikleri kızgınlıkla ilerler, karşımıza diki ama çatışmaya girmeye ya da geri dönmeye kalkmazsa bu durumda son derecede uyanık ve tedbirli olmamız gerekir. 


ÇAO ÇAO: Düşman kesinlikle sürpriz bir saldırıya hazırlanıyordur.

40. Birliklerimizin gücü düşmanla hemen, hemen eşit ise düşman genellikle doğrudan saldırmaz. Bu durumda yapmamız gereken şey, güçlerimizi toplamak, düşmanı yakından takip ederken takviye sağlamaya çalışmaktır. 


CHAN HAO: Elimizdeki güç düşamnın gücünden daha üstün olmadığında düşma üzerine ilerlemek o an için bize herhangi bir avantaj sağlamayacak ise komşu ülkelerden yardım istemektense elimizdeki işçileri ordumuza katmak zafer için daha yararlı olacaktır.


JIA LIN: Büyük bir gücün kendinden küçük bir birliğe saldırması o güce pirestij sağlamaz. Prestij daha çok küçük birliğin kendinden üstün güce saldırısından doğar.

41. Düşmanı hor görüp, planlamayı ihmal eden, düşmana esir düşmeye mahkumdur. 


DU MU: Önceden plan lar yapıp hazırlanmaktansa cesaretine güvenerek bulunduğu koşullara aldırmayıp düşmanı hafife alan tarafın kaderi düşmana esir düşmektir.

# Rekabet edilecek şirketleri küçümsemek ve gerekli planlamayı yapmamak rekabet alanında çok büyük kayıplara yol açacaktır.



42. Komutanına güven duymayan askere ceza verildiğinde asker komutanına itaatkar olmayacaktır.  İtaatsiz asker ise asla zafer kazanamaz. Komutanına inanan askere ceza uygulanmazsa asker komutanına güvenini yitireceğinden yine başarısız olacaktır. 


WANG XI: Askerin kafasında güven ve saygı duyguları en başından itibaren kurulamamışsa, asker size bağlılık göstermeyecektir.


ZHANG YU: Askerin güven ve saygısının kazanıldığı ve dolayısıyla asker ile komutan arasında bağlılığın kurulu olduğu konumlarda bile ceza uygulamaları gevşeyecek olursa asker mağrurlaşacak normal görevini yapmaktan uzaklaşacaktır.

43. Bu nedenle askerin komutanına inanmasını sağlamak için ayırım göstermeden bir yandan adıl davranıp, diğer yandan çelik gibi disiplin altında tutmalıyız. Bu zafere giden en kesin yoldur. 


ÇAO ÇAO: İnsancıl davranmak kültür sanatından disiplin ise adaletten doğar.

LI QUAN: Kültür sanatı cömertlik ve ödül anlamına gelirken savaş sanatı disiplin ve cezaya dayanır.


MEI YAOCHEN: Askere cömert ve insancıl davran, disiplin ve sertlikle birleştir. Sertlikte cömertlik yan yana geldiğinde zafer kesindir.

# Şirket içinde ne insanlıktan ne de disiplinden taviz verilmemelidir.



44. Eğitimde askere, emre itaat alışkanlığı verilmişse ordu disiplinlidir. Aksi halde disiplin yoktur. Disiplin zaferin anahtarıdır. 

45. Şayet bir komutan hem adamlarına güvendiğini gösterip, hem de emirlerine kesin itaat istiyorsa, kazanç iki yönlü olur. 


DU MU: Emre itaat askerliğin yaşam tarzıdır. Normal zamanlarda en başından itibaren cömertlik ve güvenilirlik ile onur ve düzen birlikte mevcut olduğunda daha sonraları asker düşmanla karşılaştığında düşmana karşı da aynı düzen içinde birbirine sonsuz güven ve anlayış ile karşı koyacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top